Ведро небо и добар филм за уживање у љету у Инцелу

Александра Маџар
Ведро небо и добар филм за уживање у љету у Инцелу

Бањалука - Као и сваке године у ово доба, када врелим корацима закорачимо у љето, спремамо се за годишњи одмор, најчешће размишљамо које филмове и књиге нисмо погледали и прочитали, како бисмо то надокнадили.

Добра прилика да се од напорног радног дана одморе и они који одбројавају дане до одмора, али и они који већ одмарају, а нису отишли из Бањалуке или само они који уживају у седмој умјетности су пројекције филмова на отвореном у дворишту Друштвено-културног центра "Инцел".

Сваког четвртка, па тако и вечерас филмове за све заинтересоване бира сценариста и продуцент Дом Напрелац из Аустралије, са тренутном адресом у Бањалуци. Он је за "Глас Српске" говорио нешто више о вечерашњој пројекцији, његовим утисцима о културном животу Бањалуке и промоцији умјетности. Овог четвртка од 21.30 часова на великом платну биће приказан филм "Марџ анд Маџ", снимљен стоп мотион техником, за који режију и сценарио потписује Адам Елиот.

- То је филм о неочекиваном и необичном пријатељству између двоје људи који се дописују писмима, Мери, усамљена осмогодишња дјевојчица која живи у предграђу Мелбурна и Макс, гојазан човјек од 44 године који живи у Њујорку - испричао је Напрелац.

Објаснио је да избјегава пројектовање холивудских класика на овим пројекцијама.

-  Вјерујем да су независно пројектовање, као то што се дешава у "Инцелу", савршена платформа да јавност види филмове на које иначе не наилази - сматра овај умјетник.

На претходним пројекцијама било је доста оних који су гледали филмове под ведрим небом, па је Напрелац изузетно задовољан.

- За град величине Бањалуке, импресиониран сам количином културног садржаја који је доступан. Од изложби у музеју, до мањих изложби у приватним становима, честим догађањима на Кастелу, и наравно, до овог што се дешава у ДКЦ "Инцел" - истакао је он.

Промоција умјетности

- Вјерујем да што више људи ради на промоцији умјетности и културе, тим боље. Иако неки филмови и умјетност нису нешто што се свима допада, ипак, то доста значи на активном ангажману умјетничке и културне заједнице. А све то је  изузетно битно за свакодневни живот, било да је ријеч о музици, визуелној умјетности или филму. Далеко чешће људи уживају у једном оваквом аспекту, него што не уживају - нагласио је Дом Напрелац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана