Vedrana Rudan, o novoj knjizi, umjetnosti i pisanju, za Glas Srpske: Pamtimo Aristotela, a ne bacače kamena s ramena

Aleksandra Glišić
Vedrana Rudan, o novoj knjizi, umjetnosti i pisanju, za Glas Srpske: Pamtimo Aristotela, a ne bacače kamena s ramena

Banjaluka - Umjetnost nikada nije imala uticaja na društvo. Ona nije važan faktor. Faktor je oružje. Međutim, ono što lansira narod u istoriju, to je umjetnost. Iza Hrvatske danas neće ostati rezultati nekog glupana nego će se u budućnosti govoriti o nekom pjesniku. Baš kao što danas govorimo o Aristotelu, a ne govorimo ko je bio najbolji bacač kamena s ramena u tom vremenu.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" popularna književnica Vedrana Rudan, poznata po oštrom peru i jeziku, ali i britkim tekstovima koje objavljuje na svom blogu.

Govoreći o životu u regionu danas primjećuje da su se stvari promijenile u odnosu na vrijeme kada je ona bila mlada.

- U Jugoslaviji su žene bile u daleko boljoj poziciji nego danas, bile su ljudska bića i u umjetnosti i u životu. A danas su postale robovi, sluškinje i žrtve. Ali, danas je svima gore jer živimo u težim vremenima - primjećuje književnica.

Na pomen armije čitalaca koja je svakodnevno prati daje britak komentar, u prepoznatljivom stilu.

- Imam svoje fanove, a sada to već prelazi granice dobrog ukusa. Ja sam opšteprihvaćena, a to naravno nije dobro. Po mojim kriterijumima, čim si opšteprihvaćen onda nešto nije u redu. Ali ja sam dugo godina bila opšteneprihvaćena, pa se to valjda sada okrenulo - kaže književnica koja, iako se još nisu ohladile korice knjige "Muškarac u grlu" već sprema novi rukopis.

Otkriva da je već dugo željela da se pozabavi temom koja će se pojaviti u njenom novom djelu.

- Imam jednu vrlo provokativnu temu, a radni naslov knjige je "Otvoreno pismo djeci". U toj knjizi se mislim zaista otvoreno obračunati ne samo sa mojom djecom, koja nisu ni loša ni savršena, nego sa djecom svih majki i očeva na kugli zemaljskoj. Djeca su bezuslovna ljubav i doživotna robija, a jako malo se o tome piše iz pera žena. Mislim da se uopšte o tome ne piše jer svaku ženu stavljamo na krst da mora bezuslovno voljeti svoje dijete bez obzira u kakvog čovjeka to dijete izraste i kako se ponaša prema njoj - ističe Vedrana Rudan.

Teme

Jedanaesta knjiga, a ujedno sedmi roman Vedrane Rudan, "Muškarac u grlu" predstavlja ovu provokativnu književnicu u najzrelijem izdanju. Kroz odnos glavne junakinje sa nekoliko različitih muškaraca, Vedrana Rudan u najnovijem djelu bez dlake na jeziku otvara nekoliko tematskih okvira koje u svojoj prozi ranije nije doticala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana