Ведрана Рудан, о новој књизи, умјетности и писању, за Глас Српске: Памтимо Аристотела, а не бацаче камена с рамена

Александра Глишић
Ведрана Рудан, о новој књизи, умјетности и писању, за Глас Српске: Памтимо Аристотела, а не бацаче камена с рамена

Бањалука - Умјетност никада није имала утицаја на друштво. Она није важан фактор. Фактор је оружје. Међутим, оно што лансира народ у историју, то је умјетност. Иза Хрватске данас неће остати резултати неког глупана него ће се у будућности говорити о неком пјеснику. Баш као што данас говоримо о Аристотелу, а не говоримо ко је био најбољи бацач камена с рамена у том времену.

Рекла је ово за "Глас Српске" популарна књижевница Ведрана Рудан, позната по оштром перу и језику, али и бритким текстовима које објављује на свом блогу.

Говорећи о животу у региону данас примјећује да су се ствари промијениле у односу на вријеме када је она била млада.

- У Југославији су жене биле у далеко бољој позицији него данас, биле су људска бића и у умјетности и у животу. А данас су постале робови, слушкиње и жртве. Али, данас је свима горе јер живимо у тежим временима - примјећује књижевница.

На помен армије читалаца која је свакодневно прати даје бритак коментар, у препознатљивом стилу.

- Имам своје фанове, а сада то већ прелази границе доброг укуса. Ја сам општеприхваћена, а то наравно није добро. По мојим критеријумима, чим си општеприхваћен онда нешто није у реду. Али ја сам дуго година била општенеприхваћена, па се то ваљда сада окренуло - каже књижевница која, иако се још нису охладиле корице књиге "Мушкарац у грлу" већ спрема нови рукопис.

Открива да је већ дуго жељела да се позабави темом која ће се појавити у њеном новом дјелу.

- Имам једну врло провокативну тему, а радни наслов књиге је "Отворено писмо дјеци". У тој књизи се мислим заиста отворено обрачунати не само са мојом дјецом, која нису ни лоша ни савршена, него са дјецом свих мајки и очева на кугли земаљској. Дјеца су безусловна љубав и доживотна робија, а јако мало се о томе пише из пера жена. Мислим да се уопште о томе не пише јер сваку жену стављамо на крст да мора безусловно вољети своје дијете без обзира у каквог човјека то дијете израсте и како се понаша према њој - истиче Ведрана Рудан.

Теме

Једанаеста књига, а уједно седми роман Ведране Рудан, "Мушкарац у грлу" представља ову провокативну књижевницу у најзрелијем издању. Кроз однос главне јунакиње са неколико различитих мушкараца, Ведрана Рудан у најновијем дјелу без длаке на језику отвара неколико тематских оквира које у својој прози раније није дотицала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана