“Вече лауреата за крај књижевних сусрета на Козари

Срна
“Вече лауреата за крај књижевних сусрета на Козари

Приједор - Овогодишњи 46. Књижевни сусрети на Козари завршени су вечерас дружењем са награђеним пјесником Здравком Миовчићем под називом "Вече лауреата".

Књижевни критичар Ранко Поповић био је вечерас у приједорској Галерији "Сретен Стојановић" домаћин дружења са добитником награде "Скендер Куленовић" Здравком Миовчићем, аутором награђене књиге поезије "Што је душа сакупила".


"У ужем избору од седам, а касније од три за које је жири сматрао да су најбоље у продукцији на српском језичком подручју прошле године, опредијелили смо се за Миовчићеву поезију за коју смо сматрали да је најјезгровитија, композиционо и садржајно најдосљеднија”, рекао је Поповић, који је био и члан овогодишњег жирија Сусрета.

Здравко Миовчић, коме је ово четврта збирка поезије, и на прошлогодишњим сусретима је био у ужем избору за додјелу награде на Козари.

"Пошто сам ја лиричар и пошто душом посматрам свијет, онда бих ову своју награђену књигу назвао неком врстом путописа, јер бавећи се својим послом путујем свијетом и кад год је душа заиграла, ја сам понешто записао", појаснио је публици наслов збирке и поједине њене циклусе везане за одређена сјећања, људе и догађаје.

Директор Галерије "Сретен Стојановић" Тихомир Илијашевић, академски сликар, као традиционално "изненађење" вечери поклонио је Здравку Миовчићу графику на којој је његов портрет, а чији је Илијашевић аутор.

Књижевни сусрети на Козари званично су отворени синоћ када је на свечаној академији Здравку Миовчићу уручена награда "Скендер Куленовић", а данас на традиционалном поетском часу на Мраковици уручена ми је и статуета "Љубијски рудар".

Осим лауерата, Козару и Приједор су током 46. Књижевних сусрета на Козари походили и пјесници Драган Колунџија, Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић, Мошо Одаловић, Ђорђе Нешић, Вуле Журић, Анђелко Анушић, Вид Вукелић и Драгана Крагуљ.

Организатор и генерални покровитељ 46. Књижевних сусрета на Козари је град Приједор, саорганизатори су град Бањалука и општине Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор Награде "Скендер Куленовић" компанија "Арселор Митал Приједор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана