Važno da očuvamo kulturu sjećanja

Milanka Mitrić
Važno da očuvamo kulturu sjećanja

Banjaluka - Povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, u prostorijama Narodnog pozorišta Republike Srpske biće prikazano sedam filmova posvećenih ovom velikom i važnom jubileju.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković objasnio je važnost pamćenja i pomena ovog događaja.

- Prije sto godina, 11. novembra, završen je Prvi svjetski rat. Značajno je to da odmah poslije nas i poslije naše projekcije, isti datum se i u Parizu obilježava. Mi iz Narodnog pozorišta RS, Generalni konzulat i generalni konzul Vlade Srbije gospodin Vladimir Nikolić i naš prijatelj, istoričar Zoran Pejašinović, pokušali smo da na sebe preuzmemo jednu obavezu koja nije naša, ni po kakvom pravilniku ni po sistematizaciji. Jednostavno, htjeli smo da kažemo “hvala” svima koji su dali svoje živote, a njih je bilo više od milion i po - rekao je Novaković.

Dodao je i to da je pomen značajan zbog same slobode koju je ovaj događaj donio, nakon šest vijekova turskog ropstva.

- To je prvo i pravo ozbiljno oslobođenje. Važno je da na neki način skrenemo pažnju. Nudimo sedam veoma zanimljivih filmova, koji na najbolji način oslikavaju golgotu Prvog svjetskog rata, značaj i ličnosti koje su bile zanimljive - kazao je Novaković.

Prikazivanje filmova je prvenstveno važno za mlađe naraštaje, srednjoškolce i studente, ali i za sve generacije, kojima bi trebalo da bude važno očuvanje kulture sjećanja.

- Moramo da se sećamo tog perioda, jer ako ne znamo šta je bilo, ne znamo ni šta smo danas, ni šta ćemo biti sutra. Bilo je nešto strašno. Srbija je iz rata izašla sa 28 odsto manje stanovništva nego što je u njega ušla. Taj podatak govori da je ovakve datume važno obeležiti. Meni je možda najvažniji podatak sledeći - kada bismo za svaku žrtvu odali poštovanje jednim minutom ćutanja, ćutali bismo 866 dana. Zato je važno da obeležimo završetak Prvog svetskog rata - objasnio je generalni konzul Srbije Vladimir Nikolić.

Istoričar Zoran Pejašinović naveo je da je šest filmova dokumentarno-igranog karaktera, a jedan je televizijski film. Pejašinović je kazao da je ovakav jubilej zaista dobar povod da publika pogleda kvalitetne filmove. Ova ostvarenja su svjedočanstva strašnih stradanja tokom Prvog svjetskog rata u Srbiji, tokom kojih je život izgubilo oko 1.240.000 stanovnika.

- To je žrtva koje se moramo sjećati uvijek, a posebno kad je ovakav povod. Sto godina je jubilej koji cijeli svijet obilježava. U Parizu će biti centralna manifestacija. Srbija s punim pravom obilježava tu godišnjicu i dan primirja - pojasnio je Pejašinović.

Dodao je da su sagovornici u filmovima najugledniji srpski, italijanski i grčki istoričari, te istoričari iz Berlina, Beča i Moskve. Među brojnim poznatim glumačkim imenima publika će u filmovima moći da vidi Voju Brajovića kao vojvodu Putnika, Branislava Lečića u ulozi vojvode Mišića te Mikija Krstovića koji igra Nikolu Pašića.

Pejašinović je pomenuo i sam odnos prema ovom događaju, sjećanju i pamćenju kod ljudi.

- Znamo informacije, ali nemamo kvalitetan odnos prema tome. Nemamo poštovanje koje treba da imamo. Čini mi se da bi češće trebalo da govorimo o ovome i slavimo te junake, ali i da šaljemo poruke sebi i mlađim generacijama, da cijenimo te ljude - dodao je Pejašinović.

Filmovi u Narodnom pozorištu RS će biti prikazivani od 11. do 17. novembra, svakog dana u 17 časova.

Program

11.11. “Dugo putovanje u rat”, Miloš Škundrić

12.11. “Zaboravljeni admiral - Ernest Trubridž”, Slađana Zarić

13.11. “Srbi na Krfu - sto godina od albanske golgote”, Slađana Zarić

14.11. “Srbija u Velikom ratu”, Slađana Zarić

15.11. “Heroj 1914”, Filip Švarm

16. 1. “Milunka Savić - heroina Velikog rata”

17.11. “Talog”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana