Vasko Jordanov: Vanvremenski zvuk starih instrumenata

Dejan Vujanić
Vasko Jordanov: Vanvremenski zvuk starih instrumenata

Kaval je srušio granice. Ovaj makedonski narodni instrument, iako stari, pokazao je da je svojim zvukom i drugim specifičnostima vanvremenski. On je ravnopravno zastupljen sa ostalim instrumentima na muzičkim akademijama u Skoplju, Beogradu i Sofiji, što dosta govori o njegovoj vrednosti.

Ovo je za "Glas Srpske" rekao Vasko Jordanov, koji osim što izrađuje stare makedonske narodne instrumente poput kavala, šupeljke, gajdi, zurle, duduka, aktivno ih promoviše svirajući na njima u svojoj etno-grupi "Belegzija".

Jordanov, koji od prošlog ljeta živi u Banjoj Luci, najavio je da će "Belegzija" održati koncert 15. januara u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a tom prilikom biće otvorena i izložba makedonskih instrumenata koje izrađuje.

- Sviraćemo moje autorske numere, kao i makedonske i srpske narodne pesme, što će predstavljati i najavu našeg novog albuma koji treba uskoro da izađe - istakao je Jordanov.

Uz pratnju gitare, violine, tarabuke i kongi, Jordanov će na koncertu mijenjati instrumente, nastojeći da na ovaj način predstavi dio bogatog kulturnog nasljeđa Makedonije.

Banjolučka publika ima priliku da vidi Jordanova i u predstavi Narodnog pozorišta Republike Srpske "Divlje meso".

- Kada se postavljao komad Gorana Stefanovskog, iz pozorišta su kontaktirali Udruženje Makedonaca Republike Srpske, pošto im je bio potreban neko ko zna da svira makedonske instrumente. Tako sam dobio zadatak da sviram tri teme u predstavi, a imam i nekoliko svojih improvizacija - naglasio je Jordanov.

On je najavio da će pokušati u Banjoj Luci da otvori muzičku školu za one koji žele da nauče da sviraju na starim instrumentima.

- Želim da privučem što više mladih ljudi da krenu da se bave tradicionalnom muzikom, da nauče da sviraju na starim narodnim instrumentima, da se vrate korenima i da neguju kulturno blago - objasnio je Jordanov.

Kaval

Frula ili duduk ima neki standardni pisak, a kaval je šuplja cev po celoj dužini i mora se nalaziti pod određenim uglom da bi se proizveo zvuk. Izrađuje se od jasenovog drveta u više "štimova" i veličina. Budući da kaval ima i polutonove, na njemu se može svirati bukvalno sve - kazao je Vasko Jordanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana