Utihnula genijalnost savršenog saglasja misli i riječi

Priredila: Mirna Pijetlović
Utihnula genijalnost savršenog saglasja misli i riječi

Novi Sad - Književnik, istoričar književnosti i prevodilac, akademik Svetozar Koljević (86) preminuo je u nedjelju u Novom Sadu.

Odlazak ovog jedinstvenog čovjeka i nemjerljivo vrhunskog stručnjaka, pogodio je akademsku zajednicu. Njegove genijalnosti i posvećenosti, sa naročitim emocijama dotakao se akademik Miro Vuksanović.

- Koljević je govorio posebnim načinom. Uvek s napisanim tekstom, tako smišljenim i doživljenim, s pažnjom pripremljenim. On nije svoje tekstove čitao, nego ih je uvek kazivao jasno, u ritmu koji je iskustvom usavršio, u čudnom skladu pokreta i izgovorenih reči, kao što čine besednici za pamćenje - kazao je Vuksanović.

Dodao je da će stručna javnosti tek u vremenu pred nama, "videti koliko nam nedostaje svečano saglasje misli i reči akademika, profesora i besednika Svetozara Koljevića".

Koljević je rođen 9. septembra 1930. godine u Banjaluci. Engleski jezik i književnost studirao je u Zagrebu i Beogradu, gdje je 1954. i diplomirao. Magistraturu iz engleske književnosti stekao je na Univerzitetu u Kembridžu 1957, pod mentorstvom proslavljenog istoričara književnosti Dejvida Dejčiza. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1959.
Univerzitetsku karijeru otpočeo je kao asistent za englesku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je 1971. postao i redovni profesor. Mnogi naraštaji studenata anglistike upamtili su Koljevića kao predavača na čije se časove dolazilo s radošću, ali i kao profesora čije su pedagoške i ljudske osobine oduvijek bile u punom saglasju s njegovim izuzetnim ugledom na stručnom polju.

Profesor Koljević je na svoj jedinstven način uvodio u svijet engleske književnosti i studente Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gdje je radio od 1992. do penzionisanja 1995. godine.

Poslije 1995. godine predavao je englesku književnost na filozofskim fakultetima u Nikšiću, Banjaluci i Istočnom Sarajevu, te na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Kao gostujući predavač i istraživač, Koljević sticao je ugled na univerzitetskim institucijama širom svijeta. Školske 1963/1964. godine vodio je postdiplomske studije iz engleske i komparativne književnosti na Univerzitetu Indijana (SAD). Bio je gostujući profesor na Univerzitetu u Oksfordu i na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju.

Držao je predavanja na univerzitetima u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Oksfordu, Londonu, Notingemu, Birmingemu, Šefildu, Glazgovu, Lankasteru, te u SAD na Harvardu, Prinstonu, Južnoj Karolini, Ilinoisu i Houp koledžu, kao i u Seulu.

Redovni član SANU postao je 1997. godine, a od 2003. do 2015. obavljao je funkciju potpredsednika Ogranka SANU u Novom Sadu. Djela Svetozara Koljevića ovjenčana su mnogim priznanjima i objavljivana širom svijeta.

Koljević će biti sahranjen u sutra, a vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Izuzetan rad

Rad Svetozara Koljevića u oblasti nauke o književnosti, ovaploćen u 22 knjige i više stotina pojedinačnih tekstova, decenijama se odvijao na dva ravnopravna plana: na jednom preovladavaju anglističke književne teme, a na drugom izučavanje problematike koja se tiče prevashodno srpske, ali i drugih književnosti sa južnoslovenskog područja, uz posebno plodotvornu usredsređenost na teme iz oblasti srpske usmene epike.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je saučešće porodici Koljević povodom smrti akademika Svetozara Koljevića.

- Akademik Svetozar Koljević svrstan je u red najznačajnijih naučnika, pedagoških radnika i kulturnih poslenika, koji je dao dragocjen doprinos razvoju i afirmaciji domaćih, ali i univerzitetskih institucija u svijetu i na taj način je afirmisao rodnu Banjaluku, Srpsku i srpski narod u cjelini - navodi se u telegramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana