Успјешно реализован Филмски кампус у Зворнику

Срна
Успјешно реализован Филмски кампус у Зворнику

Зворник - У Зворнику су данас на старом мосту Александра Карађорђевића снимљени финални кадрови арт-документарног филма "Зворник, то је мој град", чиме је и званично завршен тродневни Филмски кампус "Свијет филма", чији су организатори Продукција "Први кадар" из Источног Сарајева и Дом омладине Зворник.

"Током три дана боравка у Зворнику заиста смо пријатно и позитивно изненађени реакцијом грађана и свих протагониста који су учествовали у овом пројекту, кога су доживјели као заједничку причу, пуну креативне енергије и интеракције која је успостављена између филмске екипе, учесника и грађана", рекао је Срни декан Факултета драмских умјетности у Београду Драган Елчић.


Он је изразио задовољство постигнутим резултатима на снимању документарног филма о Зворнику, након чега слиједи постпродукција, монтажа и обрада, док је премијера планирана за Дан града Зворника, 21. маја.

Према његовим ријечима, млади Зворника и ријека Дрина основни су лајт-мотиви ове филмске приче.

"С једне стране, у тематском оквиру су историја, традиција и култура града, а са друге стране, његова младост као покретачка снага која га у овом тренутку издваја у Републици Српској, и по наталитету, а и по неким другим позитивним стварима које млада зворничка генерација у овом тренутку нуди", наглашава Елчић.

Он наводи да је филмска екипа јасно препознала ентузијазам и енергију те младости као "срце приче о Зворнику", док је Дрина, као симбол заједништва, доживљена као ријека која доноси наду и вјеру у бољу будућност.

"Филм ће имати метафорички крај, односно, посебан и необичан угао који је далеко од корпоративног филма о Зворнику, јер смо овај филм претворили у умјетнички документарац о овом дивном граду", закључио је Елчић.

Продуцент "Првог кадра" Александра Митрић – Штифанић оцјењује за Срну да је ово веома значајан пројекат, не само за "Први кадар", него и за град Зворник, као и за Републику Српску и њену кинематографију.

"Трудили смо се да направимо репрезентативни арт-документарни филм о Зворнику и, захваљујући свим актерима у реализацији овог пројекта, средњошколцима из Зворника и студентима Филмске академије из Београда, вјерујем да смо у потпуности испунили тај циљ", каже она.

Према њеним ријечима, "Први кадар" и након овог пројекта наставља са програмом едукације младе филмске публике у Републици Српској, тако што ће у наредном периоду наставити реализацију Филмског каравана под називом "Повратак филму", и то у општинама Осмаци, Шековићи, Власеница, Братунац и Сребреница.

"Ријеч је о пројекту децентрализације културе кога подржава и финансира Министарство просвјете и културе Републике Српске, од дијела прихода од игара на срећу", истиче Штифанићева.

Директор Дома омладине у Зворнику Ђорђе Деурић рекао је Срни да је за све у Зворнику велика част што је Продукција "Први кадар" изабрала баш овај град у Републици Српској за домаћина овог јединственог филмског пројекта.

"Ово је била изврсна прилика да и ми запослени у Дому омладине, заједно са нашим волонтерима и активистима, прођемо својеврсну обуку и проширимо знање о анимираном и документарном филму. Лијепа је ствар што ће овај филм остати као трајно вриједан документ у сјећање на данашњи Зворник, град младости, просперитета и свијетле будућности", закључио је Деурић.

У уводним кадровима овог филма, градоначелник Зворника Зоран Стевановић презентовао је историјат овог града, његову садашњицу и планове за будући развој.

"Вриједни и честити људи највећи си ресурс Зворника, а наш главни задатак у Управи града јесте да унаприједимо услове њиховог живота и обезбиједимо просперитет младим нараштајима, тим прије јер је наша локална заједница једна од ријетких која биљежи константан позитиван природни прираштај", истакао је Стевановић.

У филму су о свом граду Зворнику говорили и историчари, умјетници, просвјетни радници и, највише, његови најмлађи житељи, његова будућност, што ријечима, што сликом, што пјесмом.

У овиру Филмског кампуса, студенти филмских академија и ученици средњих школа имали су прилику да путем предавања о историји документарног филма, развоју умјетничког документарног филма код нас, као и значајних филмских примјера из историје домаћег документарног филма, надограде своје знање о филмској умјетности, откривајући сасвим нов поглед на стварање умјетничког документарца.

Теоријска предавања из области документарног филма на неколико филмских радионица одржали су предавачи Драган Елчић, декан Академије уметности у Београду, Витомир Митрић, редитељ и оснивач Међународног филмског фестивала "Први кадар" и Александра Митрић-Штифанић, продуцент.

Током кампуса, у Дому омладине у Зворнику приказани су анимирани и цртани филмови за најмлађе, а посебну пажњу омладине и грађана привукле су пројекције неколико најнаграђиванији филмова из богате ризнице "Првог кадра".

Међу њима су кратки играни филм "Флафи", редитеља Лее Филиповске из Србије, добитника Канадског оскара за најбољи кратки играни филм, затим култни кратки играни филма "Љубав на први поглед", добитник преко 50 најзначајнијих филмских награда, чију режију потписује Марк Плејн из Шпаније и један од најзначајнијих филмова нашег истакнутог документаристе Драгана Елчића "Чувари тишине".

Филмски кампус у Зворнику реализован је уз подршку Министарства цивилних послова БиХ и града Зворника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана