Уручене Кочићева награда и Змијањче, борба бикова у 16 сати

Срна
Уручене Кочићева награда и Змијањче, борба бикова у 16 сати

Стричићи - Књижевнику из Бањалуке Зорану Костићу данас је у Стричићима уручена "Кочићева награда" за животно дјело, док је награду "Змијањче" за пјесму "Петар Кочић" добила Александра Мракић, ученица шестог разреда основне школе "Свети Сава" из Дубрава код Градишке.

Награду Мракићевој уручио је министар просвјете и кулутре Републике Српске Дане Малешевић, а предсједник Завичајног друштва "Змијање" Витомир Поповић уручио је "Кочићеву награду" књижевнику Костићу.

Малешевић је послије уручења награда на Кочићевог огњишту рекао да је овај јубиларни 50. Кочићев збор организован да би се подсјетило на пишчев лик и дјела јер је Кочић збирно име Срба на овим просторима.

"Данас више нема Кочића, али је иза њега остао да живи Кочићев дух, поносан и инатан, пркосан и бунтован и искључив у вјечитој борби за народ и правду, за језик и писмо, за оно што човјека чини човјеком. Зато све честитке онима који слиједе његов траг", рекао је Малешевић.

Он је истакао да кроз Кочићеве приче не говори само он него његов народ, а писао је као што је говорио, говорио као што је и радио, а вријеме је показало да то није било узалуд.

Књижевник Зоран Костић рекао је да му је драго да је за оно што пише добио признање које носи име Петра Кочића јер је у српском језику мало признања тог сјаја.

У Стричићима се данас одржава централна манифестација 50. Кочићевог збора. У Цркви Клисина служен је парастос Петру Кочићу и положени су вијенци на Споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана