Урош Петровић, добитник признања Плави чуперак, за Глас Српске: Снови из дјетињства нит Караван чудеса

Александра Глишић
Урош Петровић, добитник признања Плави чуперак, за Глас Српске: Снови из дјетињства нит Караван чудеса

Београд - Сви који нису заборавили да лете на крилима маште, без обзира на генерацију којој припадају, проналазе нове свјетове у књигама оригиналног писца Уроша Петровића.

Читаоци и књижевни критичари сагласни су у једном - Петровић својим књигама помјера границе у српској литератури, а за роман ""Караван чудеса" добио је награду "Плави чуперак" која ће му бити уручена 14. марта.

 - "Караван чудеса" сам писао присећајући се снова из детињства. У описима делања дечака који остаје сам на свету сам толико уживао да сам у неким тренуцима чак осећао немушту, наглу, готово омамљујућу слободу. Надам се да се она макар у извесној мери прелива и на читаоце. Осећај је одличан, а могућ је само унутар авантура духа - рекао је за "Глас Српске" Урош Петровић.

У овој књизи он говори о дјечаку Адаму који је нагло и неочекивано отет из родитељског дома и бачен у простор дивље природе, препуштен сам себи и властитој сналажљивости. Поред повијести о великој авантури, то је и симболична парабола о одрастању и сазријевању сагледана као превазилажење тегоба и препрека, било спољашњих, било оних које проистичу из природе јединке.

- И ова књига је настала без икаког предумишљаја. Писао сам је само зато што ми се писала. Поворка чудесних људи и животиња, летећа неман, Црна баба и остали ликови из овог романа су у мом детињству постојали, макар колико и они из вртића или комшилука којих се сећам - прича аутор серије занимљивих наслова који су освојили и читаоце у више европских земаља.

Роман је, додаје, већ доспио у озбиљне научне радове.

- Често се догоди да ме стручне анализе мојих књига изненаде извесним повезивањем одредница и закључцима који су сасвим присутни и примерени, али их нисам био свестан. То је добро - значи да пишем занесено или макар спонтано, а придеви при писању неретко се потом пресликају те одликују и читање тако написаног штива - сматра Петровић по чијем је роману "Пети лептир" снимљен први 3Д играни филм у историји српске кинематографије.

О лауреату награде "Плави чуперак" одлучују врхунски ауторитети из области литературе за дјецу и младе. Најбољу књигу бирају тако што 60 критичара, стваралаца и изучавалаца књижевности за дјецу направи топ-листу пет најбољих наслова српских аутора објављених током минуле године.

- Признање носи име збирке песама Мирослава Антића, самим тим и понешто његовог духа. Уз то, уручује је Међународни центар књижевности за децу Змајеве дечје игре, а од те угледне установе културе са радошћу примам и циркуларне мејлове, а камоли награду - искрен је Петровић који је био номинован са још 37 писаца.

Највећи број гласова, укупно 17, чланови великог жирија дали су његовом роману који је објавила "Лагуна", а уручење награде биће симболично на рођендан Мике Антића у просторијама "Змајевих дечјих игара" у Новом Саду.

Поред књига - мозгалица, Петровић "тјера" гледаоце на умовање и у квизу "Лавиринт" на Радио телевизији Србије, као и у новим сезонама култног ТВ серијала "Фазони и форе". Коаутор је НТЦ система учења за унапређивање интелектуалних способности дјеце и стимулацију даровитих, који се предаје и примјењује у неколико земаља Европе.

Његове књиге су годинама међу најчитанијим насловима књижевности за дјецу и младе, а њихови преводи су објављени у Италији, Грчкој, Македонији, Чешкој и Мађарској.

Оригиналне пустоловине

Од збирки прича-мозгалица и романа у загонеткама до фантастичних приповијести, дјела овог аутора јесу оригиналне пустоловине које награђују читаоце. Размрдавање вијуга, сусрет са чудесним, необичним али и застрашујућим, раскошна машта и особени хумор у његовим књигама, све више постају омиљено штиво и за одрасле.

"Загонетне приче"

Послије збирке фантастичних приповједака за одрасле "Приче с оне стране", Урош Петровић објавио је пет едукативно-забавних књига у серијалу "Загонетне приче" и добио награду "Невен" за најбоље дјело из области популарне науке. Двије године заредом био је добитник награде највећег дјечијег жирија "Доситејево перо".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана