Унутрашњим монолозима исписала књижевно благо

Александра Глишић
Унутрашњим монолозима исписала књижевно благо

Бањалука - Једино је важно да пишете оно што желите да пишете, а да ли ће то вриједјети вијековима, или само сатима, то нико не може да каже.

Размишљала је овако једна од најупечатљивијих фигура у свјетској књижевности Вирџинија Вулф, ауторка психолошких романа, у којима је користила технику унутрашњег монолога и "тока свијести".

Рођена 25. јануара 1882. у Лондону као Аделина Вирџинија Вулф с правом је сврстана међу најбоље енглеске романописце 20. вијека.

- Жена мора имати новац и сопствену собу, уколико жели да пише фикцију - записала је књижевница, која је свој живот завршила трагично, самоубиством 1941. године.

Из њеног пера изашли су романи "Излет на светионик", "Госпођа Даловеј", "Таласи", а посљедица депресије била је кобна.

Вулфова је један од кључних аутора наративног модернизма и оснивачица феминистичке књижевне критике.

- Историја мушког опирања еманципацији жена занимљивија је, можда, од приче о самој еманципацији - коментарисала је књижевница, потомак угледне викторијанске интелектуално оријентисане породице у којој су је одгајали углавном приватни учитељи.

Послије смрти оца, који је био познати књижевни критичар и издавач, преселила се са сестром у подручје централног Лондона.

- Примити власти, без обзира на то како огрнуте и обучене, у наше библиотеке и дозволити им да нам говоре како да читамо, шта да читамо и како да вреднујемо оно што смо прочитали, значи уништити дух слободе, који је сам дах тих светилишта - поручивала је Вирџинија Вулф.

Задужбина

Вирџинија Вулф се 1912. удала за издавача, писца и друштвеног активисту Леонарда Вулфа. Отприлике из тога доба датирају њени први снажнији нервни сломови. Као вид радне терапије са мужем је основала "Hogarth Press ", независну задужбину која је требало да служи за афирмацију авангардних и маргинализованих писаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана