Унковић и Давидовић међу добитницима Златне значке

Срна
Унковић и Давидовић међу добитницима Златне значке

Београд - У Народном позоришту у Београду свечано је уручено признање Културно-просветне заједнице Србије "Златна значка" за 2017. годину, које се додјељује за допринос развијању културних дјелатности и ширење културе српског народа у Србији, региону и дијаспори.

Међу 50 овогодишњих добитника признања су и сликар и дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске Миливоје Унковић и историчар и директор Републичког секретаријата за вјере Српске Драган Давидовић.


Унковић је новинарима рекао да га је вијест о добијању награде у одређеном смислу вратила дуги низ година уназад, на његов први контакт са Београдом и временом студија у главном граду Србије.

"У оно вријеме, када сам ја студирао, политичке констелације и ове данас су у потпуно другој ситуацији и окружењу и ова награда мени лично потврђује осјећај да матица није заборавила онај дио свог народа који је у региону и дијаспори", додао је Унковић.

Он је додао да култура, за коју је и добио награду, није склона диобама, које политика ствара и чини, већ има моћ обједињавања, те да се не каже узалуд "докле вам култура досеже, дотле су вам границе".

"У мени лично никада ове нове политичке ситуације и границе нису нашле свој простор. За мене је увијек српски културни простор био и остаће један јединствени у моралном, духовном и сваком облику, без икаквих конотација у политичком смислу, негирања свега, јер је култури то неприродно", додао је Унковић.

Давидовић је рекао да ниједна награда није појединачна и да су за њу заслужни и сарадници, те окружење и у том смислу истакао пројекат који заједно ради са Унковићем и другима.

"То је пројекат очувања српске културне баштине од 16. вијека до данас. Као прву фазу имали смо изложбу српских икона од 16. до 19. вијека из манастира и цркава са простора БиХ. Тај пројекат се наставља у смислу да се сачувају рукописне књиге и друге врсте икона", навео је Давидовић.

Он је рекао да је други пројекат на којем ради релативизација комплекса у селу Млака, гдје су биле смјештене жене и дјеца, а поводом 75 година од Козарске офанзиве.

"Ту се налази једна српска православна црква коју смо обновили и у којој намјеравамо да направимо комплекс посвећен мајци, дјетету, као симболу страдања српског народа", додао је Давидовић.

Признање "Златна значка", које се ове године додјељује по 42. пут, додељују Културно-просветна заједница Србије и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана