Умро Ђуро Дамјановић

Дејан Вујанић
Умро Ђуро Дамјановић

БAЊA ЛУКA - У Бањој Луци је јуче у 63. години умро истакнути српски књижевник Ђуро Дамјановић.

Aутор бројних књига поезије и прозе, за које је овјенчан многим наградама, често је говорио да је његова "најбоља књига она коју још није написао".

- Нема сумње, Ђуро Дамјановић био је највећи савремени српски прекодрински пјесник и један од највећих на укупној нашој пјесничкој сцени. Тек сад, његово књижевно дјело ће се подмладити, позлатити и започети свој живот без сметње и краја - рекао је књижевник Ненад Грујичић.

Он је додао да је мало ко осјећао матерњу жилицу српског језика као Ђуро Дамјановић. "Његова пјесничка јуродивост надилази школске представе о поезији и литератури, о животу и смрти." 

- Ђуро Дамјановић био је представник високе боемске врсте која је збуњивала малограђанску свијест, поготово у времену убрзаног медијског блебетања и незнања, дневнополитичке демонијаде и празнорјечја - истакао је Грујичић.

Пјесник Милан Ненадић рекао је да је Дамјановић био снага, воља и моћ.  

- Туга ме ухвати кад помислим да нема мог славног Ђурашина. Тврдим да његове прозне реченице нису прозне него прозоморне. Он је врхунско перо једне географије, наследник најбољих крвавих крајишких пера - рекао је Ненадић, цитирајући на крају његове стихове: "У ретке хладне ноћне сате,/ У језном простору собе неме,/ Ја осећам како из мене на папир капају крв и време."

Ђуро Дамјановић рођен је на Ђурђевдан 1945. године у Голешима на домак Бање Луке. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Aутор је бројних збирки приповједака, романа, пјесама, а писао је и књиге за дјецу. Добитник је Исидорине, Ћопићеве, Кочићеве и других награда.

- Био је и остао дијамант који нисмо знали сачувати - истакао је Милан Ненадић.

Змијањски амблем

Прије двадесетак година, Ђуро је с прољећа бануо у "Бранково коло" и замолио да прошетамо Сремским Карловцима и Стражиловом. Знао је шта у српској поезији значи стражиловска вена певања. И сам је припадао том крвотоку у који је успио, као велики таленат, да уточи и змијањску специфичност језичког надахнућа - присјетио се Ненад Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана