Umjetnost u službi humanosti

Aleksandra Madžar
Umjetnost u službi humanosti

Banjaluka - Humanitarne predstave i koncerti samo su dio aktivnosti koje su u Republici Srpskoj pokrenule institucije kulture i stvaraoci, kako bi se i kroz umjetnost pomoglo stanovništvu pogođenom poplavama.

Veliki je broj domaćih umjetnika koji neumorno pomažu u akciji prikupljanja i pakovanja pomoći, kao i onih koji su na terenu i čiste ili spasavaju poplavljene kuće.

Banjalučka Akademija umjetnosti, u saradnji sa Narodnim pozorištem RS i Muzejom savremene umjetnosti RS, formirala je juče tim za odlazak u Doboj, u akciju čišćenja tamošnjeg Centra za kulturu.

Na sceni nacionalnog teatra Srpske do subote će igrati predstave, a novac od ulaznica biće uplaćen na humanitarni račun. Posjetioci koji žele da pomognu ugrožena područja imaće priliku da večeras pogledaju komediju "Žiranti", sutra dramu "Četrnaesta", a u subotu "Ožalošćenu porodicu" Branislava Nušića. Njihov primjer slijede i u Gradskom pozorištu "Jazavac", gdje je za petak najavljen komad "Celo telo tu me boli", a svi koji dođu, osim novca za ulaznicu, moći će da ostave i pakete u holu ovog teatra.

Neumorni su i volonteri koji su udruženi na punktovima u banjalučkom Domu omladine i Dječijem pozorištu RS. Osim paketića za najmlađe, koji se svih ovih teških dana pakuju za mališane, DPRS će izvesti i dvije predstave, "Kralj žabac" i "Čarobnjak iz Oza", kako bi i na taj način prikupili novac za pomoć.

Banjalučko studentsko pozorište posebnu pažnju posvetilo je pomoći za bebe, pa će komad "Dvanaest zvjezdica" biti izveden večeras u 22.10 časova na sceni Doma omladine, kako bi se prikupila hrana, higijenska sredstva i pelene isključivo za bebe.

Humanitarna predstava "Večera budala" Pozorišta Prijedor večeras u 20 časova gostuje u Kulturnom centru Gradiška.

U poplavljenim gradovima oštećeni su i bibliotečki fondovi, kao i tehnička oprema neophodna za rad. U Banjaluci je voda ušla u Specijalnu biblioteku za slijepa i slabovida lica, a direktor ove institucije Želimir Radinović kaže da je šteta velika, ali da saniraju objekat.

- Narodna i univerzitetska biblioteka RS pokrenula je akciju prikupljanja knjiga i opreme kako bi se poplavljene biblioteke mogle što prije osposobiti za rad. Svi koji žele mogu da donesu knjige i računare na pult u biblioteci - rekla je Tanja Stupar-Trifunović iz nacionalne biblioteke.

"Zajedno možemo sve"

Muzički sastav "Aifel" iz Banjaluke, koji čine Vedran Gavrić i Dejan Zorić, napisao je i snimio pjesmu koju cijelom dušom posvećuju svim žrtvama katastrofalne poplave koja je zadesila naš region.

- Svjesni smo koliko je teška situacija i koliko će vremena biti potrebno da se oporavimo. Ovo nas je samo podsjetilo da ipak jedni bez drugih, ma ko oni drugi bili, ne možemo. O tome govori i naša pjesma - istakli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana