Umjetnički hrabre priče na Kastelu

Cvija Mrkonjić
Umjetnički hrabre priče na Kastelu

Banjaluka - Međunarodni filmski festival "Kratkofil Plus" otvoren je u Banjaluci projekcijom filmova koje su snimili učesnici radionice "Kratkofil Junior" i prikazivanjem osam ostvarenja iz takmičarskog programa.

Festival je otvoren osmi put počeo je u utorak uveče na tvrđavi Kastel, a direktor "Kratkofila" Darija Buzaković kaže da će publika imati priliku da pogleda izuzetno kvalitetne i umjetnički hrabre filmove.

- Dobili smo filmove koji se bave teškim i zahtjevnim temama, a mislim da to najviše govori o vremenu u kome živimo. Posebno smo ponosni na program "Kratkofil Junior" - navela je Buzakovićeva.

Direktor programa i jedan od selektora Vladan Petković istakao je da je ovogodišnji program najraznovrsniji do sada, kako po stilu i žanrovima, tako i geografski.

- Posjetioci će moći da pogledaju nekoliko svjetskih premijera, ali i filmove koji su pobijedili na drugim velikim festivalima - rekao je Petković.

Miloš Milošević koji je bio učesnik "Kratkofila" 2013. i 2012. godine sa filmovima "Vreme bliskosti" i "Ničiji život" ove godine je član žirija.

- Željeli smo da pomognemo organizaciju "Kratkofil Juniora", kao i produkciju dječijih filmova, a na taj način smo dobili i priliku da pokažemo šta djeca sa poteškoćama mogu i znaju da rade - rekla je voditelj UNICEF-ove kampanje "Govorimo o mogućnostima" Nineta Popović.

Jedan od učesnika filmske dječije radionice Una Lovre koja je igrala u filmu "Topot kopita" kaže je da je na radionicama bilo mnogo mališana i da je uživala glumeći violinistkinju, ali i u druženju sa drugarima.

Nagrade

Na festivalu će biti dodijeljen "Gra pri" za najbolji film, i nagrade za najbolje regionalno ostvarenje i priznanje publike. Žiri će dodijeliti još nekoliko priznanja. 

- Nagrade će biti dodijeljene u zavisnosti od toga šta se najviše dopadne članovima žirija u određenim filmovima, bez žanrovskog ograničavanja - kazao je Vladan Petković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana