Умјетнички храбре приче на Кастелу

Цвија Мркоњић
Умјетнички храбре приче на Кастелу

Бањалука - Међународни филмски фестивал "Краткофил Плус" отворен је у Бањалуци пројекцијом филмова које су снимили учесници радионице "Краткофил Јуниор" и приказивањем осам остварења из такмичарског програма.

Фестивал је отворен осми пут почео је у уторак увече на тврђави Кастел, а директор "Краткофила" Дарија Бузаковић каже да ће публика имати прилику да погледа изузетно квалитетне и умјетнички храбре филмове.

- Добили смо филмове који се баве тешким и захтјевним темама, а мислим да то највише говори о времену у коме живимо. Посебно смо поносни на програм "Краткофил Јуниор" - навела је Бузаковићева.

Директор програма и један од селектора Владан Петковић истакао је да је овогодишњи програм најразноврснији до сада, како по стилу и жанровима, тако и географски.

- Посјетиоци ће моћи да погледају неколико свјетских премијера, али и филмове који су побиједили на другим великим фестивалима - рекао је Петковић.

Милош Милошевић који је био учесник "Краткофила" 2013. и 2012. године са филмовима "Време блискости" и "Ничији живот" ове године је члан жирија.

- Жељели смо да помогнемо организацију "Краткофил Јуниора", као и продукцију дјечијих филмова, а на тај начин смо добили и прилику да покажемо шта дјеца са потешкоћама могу и знају да раде - рекла је водитељ УНИЦЕФ-ове кампање "Говоримо о могућностима" Нинета Поповић.

Један од учесника филмске дјечије радионице Уна Ловре која је играла у филму "Топот копита" каже је да је на радионицама било много малишана и да је уживала глумећи виолинисткињу, али и у дружењу са другарима.

Награде

На фестивалу ће бити додијељен "Гра при" за најбољи филм, и награде за најбоље регионално остварење и признање публике. Жири ће додијелити још неколико признања. 

- Награде ће бити додијељене у зависности од тога шта се највише допадне члановима жирија у одређеним филмовима, без жанровског ограничавања - казао је Владан Петковић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана