Umjetnici u Bileći skulpturama njeguju ćirilicu

Ratomir Mijanović
Umjetnici u Bileći skulpturama njeguju ćirilicu

Bileća - Izložbom slika i otkrivanjem dvije vajarske statue ispred Doma kulture "Jevto Dedijer" u Bileći zatvorena je šesta Likovna kolonija "Simeon Dobrićevski".

Kao i prethodnih godina, vajar Mihajlo Gligorić - Gliša Bileći je darivao još jednu skulpturu, a na svečanom zatvaranju u nedjelju uveče rekao je da njegovo djelo nosi simboličan naziv "Bol".

- Prvo sam bio zamislio dva posvađana orla. A onda sam odlučio da ih razdvojim. Ako pokušate da razdvojite orlove koji su dugo letjeli zajedno, oni uginu. Zato je to bol - kaže Gligorić.

Najavio je da će sljedeće godine vajari praviti skulpture od kamena u obliku ćiriličnih slova koja će biti postavljena na određenim mjestima u Bileći.

- Mogu da zamislim kako se u budućnosti mladi dogovaraju: "Naći ćemo se kod Ć, kod V." To je i bio cilj, da pravimo orijentire duhovnosti. A onda na kraju hoćemo na ulasku u Bileću da napravimo jedan veličanstven spomenik onima koji su založili živote da bismo sad mogli ovo da pričamo i radimo - ističe Gligorić.

Predsjednik Zavičajnog kluba "Osvit", koji je organizator kolonije, Miodrag Hrnjez Ljumo izrazio je zadovoljstvo šestim likovnim saborovanjem rekavši da su nastala vrhunska umjetnička djela.

Akademski slikar iz Paraćina Srećko Zdravković oduševljen je hercegovačkim pejzažima.

- Bileća je jako zanimljiva. Ona je za mene srpski Tibet. Ima kamen i ima pamet. Mnogi umjetnici, filozofi, slikari, pjesnici, revolucionari, proslavili su Hercegovinu. Oni su u svom umjetničkom stvaranju ostavili trajne pečate. Ovdje se jasno vidi da kultura nije stvar pojedinca, nego stvar nacije.

U Hercegovini je sve posebno, lijepo, drugačije... plemenitije - ocijenio je Zdravković.

Izložba slika nastalih na ovogodišnjem saborovanju biće otvorena mjesec.

Dragocjeno iskustvo

Među iskusnim slikarima na koloniji su učestvovali i mladi umjetnici, a jedna od njih je Jelena Uljarević.

- Ovo je četvrta kolonija na kojoj sam učestvovala. Ovakva iskustva su dragocjena. Upijamo energiju iskusnijih kolega. A priroda je posebna priča. Ovakva svjetlost i promjena sjenki je naprosto čudesna i zahvalna za slikare - kaže Uljarevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana