Умјетници у Билећи скулптурама његују ћирилицу

Ратомир Мијановић
Умјетници у Билећи скулптурама његују ћирилицу

Билећа - Изложбом слика и откривањем двије вајарске статуе испред Дома културе "Јевто Дедијер" у Билећи затворена је шеста Ликовна колонија "Симеон Добрићевски".

Као и претходних година, вајар Михајло Глигорић - Глиша Билећи је даривао још једну скулптуру, а на свечаном затварању у недјељу увече рекао је да његово дјело носи симболичан назив "Бол".

- Прво сам био замислио два посвађана орла. А онда сам одлучио да их раздвојим. Ако покушате да раздвојите орлове који су дуго летјели заједно, они угину. Зато је то бол - каже Глигорић.

Најавио је да ће сљедеће године вајари правити скулптуре од камена у облику ћириличних слова која ће бити постављена на одређеним мјестима у Билећи.

- Могу да замислим како се у будућности млади договарају: "Наћи ћемо се код Ћ, код В." То је и био циљ, да правимо оријентире духовности. А онда на крају хоћемо на уласку у Билећу да направимо један величанствен споменик онима који су заложили животе да бисмо сад могли ово да причамо и радимо - истиче Глигорић.

Предсједник Завичајног клуба "Освит", који је организатор колоније, Миодраг Хрњез Љумо изразио је задовољство шестим ликовним саборовањем рекавши да су настала врхунска умјетничка дјела.

Академски сликар из Параћина Срећко Здравковић одушевљен је херцеговачким пејзажима.

- Билећа је јако занимљива. Она је за мене српски Тибет. Има камен и има памет. Многи умјетници, филозофи, сликари, пјесници, револуционари, прославили су Херцеговину. Они су у свом умјетничком стварању оставили трајне печате. Овдје се јасно види да култура није ствар појединца, него ствар нације.

У Херцеговини је све посебно, лијепо, другачије... племенитије - оцијенио је Здравковић.

Изложба слика насталих на овогодишњем саборовању биће отворена мјесец.

Драгоцјено искуство

Међу искусним сликарима на колонији су учествовали и млади умјетници, а једна од њих је Јелена Уљаревић.

- Ово је четврта колонија на којој сам учествовала. Оваква искуства су драгоцјена. Упијамо енергију искуснијих колега. А природа је посебна прича. Оваква свјетлост и промјена сјенки је напросто чудесна и захвална за сликаре - каже Уљаревићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана