Umjetnici iz Foče punoljetstvo krunisali izložbom

Radmila Đević
Umjetnici iz Foče punoljetstvo krunisali izložbom

Foča - Povodom osamnaest godina postojanja i rada Udruženja likovnih umjetnika "Ton" iz Foče u Centru za kulturu i informisanje otvorena je izložba slika članova ove asocijacije koje su nastajale proteklih godina.

Na izložbi se predstavilo 13 umjetnika, članova udruženja, sa različitim tehnikama, motivima, opredjeljenjima, razmišljanjima i pogledom na svijet.

Pred brojnim ljubiteljima umjetnosti našlo se 45 slika, 36 ulja na platnu, tri grafike, dva pastela, dva crteža tušem i dvije ikone, koje su pokrile i zadovoljile svačiji ukus, ponijevši pozitivne kritike.

Osim što je pokazala umjetničku zrelost i talenat autora, izložba je dokaz da je umjetnost najbolja spona među ljudima koja ostavlja neizbrisiv trag u vremenu.

- Ako čovjek živi, a ne ostavi nikakav trag, nekako dođe kao da nije ni živio. Umjetnost to najbolje potvrđuje, ostavljajući te tragove i svjedočanstvo o vremenu u kom smo živjeli i stvarali. Izložba je vrlo bogata i raznovrsna, i kvalitetom i motivima i tehnikama, interesantna je i bliska svakom posmatraču - rekao je umjetnik i član udruženja Radmil Kovačević.

Jedinstvena fočanska priroda, portreti, manastiri, građevine, neobične i apstraktne figure samo su neki od motiva kojima su inspirisani umjetnici.

Kroz slikarske vještine ispričali su svevremenske umjetničke priče.

- Izložio sam tri pejzaža, jedan detalj sa rijeke, a fasciniran sam jezerima u okolini Foče, posebno Trnovačkim i jezerom Donje Bare na Zelengori. Trudimo se da ovim slikama uljepšamo stvarnost i izrazimo jedno viđenje, likovni pogled na svijet koji je specifičan - kazao je umjetnik Drago Ivanović.

Udruženje likovnih umjetnika "Ton", osnovano prije skoro dvije decenije, okuplja više od trideset članova iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Norveške, Kanade, Rusije i Amerike. Do sada su izlagali više od pedeset puta širom Srpske i Srbije, samostalno i kolektivno.

- Ovom izložbom opravdali smo svoj rad i postojanje, s obzirom na posjećenost, bogat sadržaj i talenat autora i pokazali da ovo što ima Foča, imaju rijetki gradovi - rekao je predsjednik udruženja Brane Ivanović.

Pojedincima, ustanovama i institucijama koji su im godinama pružali nesebičnu pomoć i podršku odužili su se zahvalnicama. Zahvalnica je, pored Centra za kulturu i opštine Foča, uručena i Radio-televiziji Republike Srpske i dopisništvu u Foči.

Izložbu, koju je povodom značajnog jubileja organizovalo Udruženje "Ton" u saradnji sa fočanskim Centrom za kulturu i informisanje i opštinom Foča, zainteresovani mogu da pogledaju narednih desetak dana.

Novi prostor udruženja

- Na njihovo punoljetstvo odlučili smo da jedan prostor u Fočanskoj kući, sagrađenoj u srednjem vijeku, a renoviranoj i preuređenoj, pretvorimo u galeriju koju će popuniti slike naših umjetnika. Biće to prostor za drugačije i druge umjetničke sadržaje, čime oplemenjujemo grad još jednim kulturnim prostorom koji će biti na usluzi svim umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti - rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana