Umjetnici inspirisani netaknutom prirodom jezera u Lamincima

Milan Vujić
Umjetnici inspirisani netaknutom prirodom jezera u Lamincima

Gradiška - Na jezeru u Lamincima kod Gradiške u toku je 16. likovna kolonija, na kojoj učestvuje 11 akademskih slikara iz Gradiške, Banjaluke, Prijedora, Bihaća i okruženja.

U netaknutoj prirodi, magiji koju pruža nekoliko jezera okićenih starim hrastovima i jasenjem, umjetnici će imati priliku da stvaraju najljepša djela, koja će ostati ovom gradu.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika opštine Gradiška Milovan Čikić istakao je da je cilj održavanja likovnih kolonija, prije svega, druženje umjetnika, razmjena iskustava i novih znanja, dok, s druge strane, organizatorima ostaju umjetnička djela.

Čikić je istakao da se tokom ove likovne kolonije stvara više od 20 umjetničkih djela koja će biti svrstana u fundus slika sa prethodnih kolonija u kome se trenutno nalazi oko 200 slika.

On je rekao da nisu određivali uslove i likovne teme slikarima, već oni sami biraju motive i tehniku rada.

- Nema zadatih tema, umjetnici u miru, tišini i čarima okruženja u kojem se nalaze stvaraju - kazao je Čikić.

Akademska slikarka iz Banjaluke Nikolina Peslać istakla je da najviše voli kolonije koje se nalaze pored vode, jer se to najbolje odražava na radove i inspiraciju.

Akademski slikar iz Gradiške Ljubo Marković ističe da ga fascinira ovo jezero sa svim svojim refleksijama boja i oblika u vodi.

- Ovaj ambijent me najviše inspiriše i motiviše da radim - rekao je Marković.

Akademska slikarka iz Banjaluke Dragana Karanović ističe da prirodni ambijent najviše inspiriše umjetnike.

- Priroda, inače, i jeste inspiracija za umjetnike, a pogotovo ovaj ambijent, poluizolovan i koji daje inspiraciju svima nama, ali nije nužno da se svi bavimo motivima pejzaža, ali jako dobro utiče na umjetnike - rekla je Karanovićeva.

Slikar Mladen Stajčić iz Gradiške redovni je učesnik gradiške likovne kolonije, gdje upravo najveću inspiraciju ima među hrastovima i jasenjem.

Umjetnici kažu da su domaćini uvijek susretljivi, lijepa je i atmosfera i uvijek se stvaraju dobra djela na ovoj koloniji.

Koloniju organizuje Udruženje likovnih umjetnika opštine Gradiška, uz podršku Kulturnog centra i Zavičajnog muzeja i uz pokroviteljstvo načelnika opštine.

Izložba slika sa ovogodišnje kolonije biće organizovana u okviru manifestacije “Gradiška jesen” krajem septembra u galeriji Zavičajnog muzeja u Gradišci.

Fundus

Tokom posjete umjetnicima na jezeru u Lamincima načelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da je opština Gradiška donijela odluku da sačini uslovan depo gdje će biti pohranjene sve slike sa dosadašnjih likovnih kolonija.

- Plan je da sve slike sa svih dosadašnjih kolonija budu evidentirane i uskladištene, a biće pod kontrolom Zavičajnog muzeja i Kulturnog centra. Zaista ćemo se truditi da budu adekvatno uskladištene, a s vremena na vrijeme ćemo ih izlagati da građani mogu uživati u lijepim umjetničkim djelima - rekao je Adžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana