Умјетници инспирисани нетакнутом природом језера у Ламинцима

Милан Вујић
Умјетници инспирисани нетакнутом природом језера у Ламинцима

Градишка - На језеру у Ламинцима код Градишке у току је 16. ликовна колонија, на којој учествује 11 академских сликара из Градишке, Бањалуке, Приједора, Бихаћа и окружења.

У нетакнутој природи, магији коју пружа неколико језера окићених старим храстовима и јасењем, умјетници ће имати прилику да стварају најљепша дјела, која ће остати овом граду.

Предсједник Удружења ликовних умјетника општине Градишка Милован Чикић истакао је да је циљ одржавања ликовних колонија, прије свега, дружење умјетника, размјена искустава и нових знања, док, с друге стране, организаторима остају умјетничка дјела.

Чикић је истакао да се током ове ликовне колоније ствара више од 20 умјетничких дјела која ће бити сврстана у фундус слика са претходних колонија у коме се тренутно налази око 200 слика.

Он је рекао да нису одређивали услове и ликовне теме сликарима, већ они сами бирају мотиве и технику рада.

- Нема задатих тема, умјетници у миру, тишини и чарима окружења у којем се налазе стварају - казао је Чикић.

Академска сликарка из Бањалуке Николина Песлаћ истакла је да највише воли колоније које се налазе поред воде, јер се то најбоље одражава на радове и инспирацију.

Академски сликар из Градишке Љубо Марковић истиче да га фасцинира ово језеро са свим својим рефлексијама боја и облика у води.

- Овај амбијент ме највише инспирише и мотивише да радим - рекао је Марковић.

Академска сликарка из Бањалуке Драгана Карановић истиче да природни амбијент највише инспирише умјетнике.

- Природа, иначе, и јесте инспирација за умјетнике, а поготово овај амбијент, полуизолован и који даје инспирацију свима нама, али није нужно да се сви бавимо мотивима пејзажа, али јако добро утиче на умјетнике - рекла је Карановићева.

Сликар Младен Стајчић из Градишке редовни је учесник градишке ликовне колоније, гдје управо највећу инспирацију има међу храстовима и јасењем.

Умјетници кажу да су домаћини увијек сусретљиви, лијепа је и атмосфера и увијек се стварају добра дјела на овој колонији.

Колонију организује Удружење ликовних умјетника општине Градишка, уз подршку Културног центра и Завичајног музеја и уз покровитељство начелника општине.

Изложба слика са овогодишње колоније биће организована у оквиру манифестације “Градишка јесен” крајем септембра у галерији Завичајног музеја у Градишци.

Фундус

Током посјете умјетницима на језеру у Ламинцима начелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је општина Градишка донијела одлуку да сачини услован депо гдје ће бити похрањене све слике са досадашњих ликовних колонија.

- План је да све слике са свих досадашњих колонија буду евидентиране и ускладиштене, а биће под контролом Завичајног музеја и Културног центра. Заиста ћемо се трудити да буду адекватно ускладиштене, а с времена на вријеме ћемо их излагати да грађани могу уживати у лијепим умјетничким дјелима - рекао је Аџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана