Удружење Словенаца обиљежило Прешернов дан

Срна
Удружење Словенаца обиљежило Прешернов дан

Приједор - Удружење Словенаца "Липа" из Приједора обиљежило је словеначки празник културе "Прешернов дан" и тим поводом је у Позоришту Приједор одржан традиционални цјеловечерњи концерт.

На овој манифестацији су учествовали чланови пјевачке групе "Студенец" из словеначког мјеста Пивка, као и женска и мушка пјевачка група Културно-умјетничког друштва "Милан Егић" из Брезичана.


Предсједник "Липе" Аленка Удуч је истакла да Удружење већ годинама на различите начине обиљежава овај празник словеначке културе, идентитета и језика посвећен сјећању на лик и дјело великана словеначког пјесништва Франца Прешерна, а у томе учествују чланови Удружења и гости из Словеније.

"Ми се Прешернових стихова радо сјећамо и славимо овај дан и изван граница Словеније, а обиљежавање овог празника у Приједору је традиција дуга 20 година, колико постоји Удружење Словенаца у овом граду", истакла је Удучева.

Она је додала да је овај концерт уједно био посвећен и прослави предстојећег Међународног дана жена.

Осим цјеловечерњег дружења уз пјесму, Удружење Словенаца "Липа" је за све жене припремило цвијет на дар. Организован је и коктел са дегустацијом словеначких кулинарских специјалитета.

Овај културни догађај подржали су Биро Владе Словеније за Словенце изван граница и у свијету и Град Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана