У бијељинској библиотеци откривена фјела Црњанског и Бојића стара један вијек

Данко Кузмановић
У бијељинској библиотеци откривена фјела Црњанског и Бојића стара један вијек

Бијељина - Истраживањем фонда збирке старих и ријетких књига у Народној библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини пронађена су два значајна раритета - збирка пјесама Милутина Бојића “Песме бола и поноса”, штампана у Солуну 1917. године, и прво издање поетичне комедије Милоша Црњанског “Маска”, издато у Загребу 1918. године.

На питање како до сада нису знали за постојање овако старих издања међу њиховим књигама, библиотекарка Валентина Живић рекла је да су се људи у периоду оснивања библиотеке највише концентрисали на издавање књига, а највише пажње је посвећено студентским књигама и књигама на одјељењу за одрасле, док се завичајна библиотека спорије развијала.

- Када сам почела да радим овдје, нисам затекла листу, а ни каталог књига, а библиотека је јако велика. За такав посао је једноставно потребно много времена, а ми немамо довољно људи. Сви ми радимо по неколико послова у оквиру библиотеке - појаснила је Живићева.

Она је рекла да је Бојићеву збирку пјесама, из које је и пјесма “Плава гробница”, посвећена страдању српских ратника, бијељинској библиотеци поклонио Родољуб Чолаковић, револуционар, књижевник и народни херој некадашње Југославије.

- Издање Бојићеве књиге које смо сада пронашли штампано је у Солуну 1917. године, а у нашој библиотеци имамо и друго издање из новосадске издавачке куће “Цвијановић” из 1920. године.

За драму Црњанског “Маска”, у издању Друштва хрватских књижевника, Живићева је рекла да је веома ријетка у понуди.

- Осим што је ријетка по библиотекама, сматрамо је једном од најрјеђих књига Милоша Црњанског. Постоји само осам примјерака ове књиге у пет библиотека у Србији - казала је Живићева.

Живићева истиче да стара и ријетка књига подлијеже строгим мјерама заштите и као добро од посебног културног и историјског значаја чува се у свом изворном облику.

  • Најстарије издање у нашој библиотеци је књига “Свети Иван бискуп трогирски и краљ Коломан” Петра Канавелића која је штампана у Осијеку 1858. године, а најинтересантнији раритет је “Етика или морална философија: преводи и беседе” Доситеја Обрадовића - каже Живићева.

Дигитализација

- У Народној библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини од 2010. године се спроводи пројекат “Дигитализација завичајног фонда, старе и ријетке књиге”. Ова библиотека је једина поред НУБРС која има дигиталну библиотеку. У фонду библиотеке се налази око 100.000 књига, а до сада је обрађено више од 20.000 књига. Трудили смо се да прво дигитализујемо најстарије наслове - рекла је Живићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана