У Женеви откривена спомен-плоча Јовану Дучићу

Срна
У Женеви откривена спомен-плоча Јовану Дучићу

Београд - У Женеви је свечано откривена спомен-плоча посвећена великом српском писцу и дипломати Јовану Дучићу који је у том граду провео седам година.

Спомен-плоча, која је дар Министарства културе Србије швајцарском граду, постављена је у непосредној близини Универзитета у Женеви, на згради у којој је Дучић живио у вријеме студирања и на њој пише:


“Овде је у време својих студија живео Јован Дучић /1874-1943/, кнез српске поезије, писац, путописац и дипломата. У спомен на великана српске књижевности, Министарство културе и информисања Републике Србије, новембра 2018. године”.

Иницијативу за постављање обиљежја покренула је Амбасада Србије у Швајцарској, желећи да остави трајни спомен на вријеме које је славни српски пјесник и дипломата провео прво на студијама у Женеви, од 1899. до 1906. године, а затим и у својству сталног делегата Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца при Друштву народа, 1925. године.

Амбасадор Србије у Женеви Снежана Јанковић захвалила је Женеви за разумијевање историјског и културолошког значаја постављања ове спомен-плоче за Србију, српски народ у Швајцарској и културну сарадњу двије земље.

“Овим чином дајемо мали допринос чувању успомене на великана српске књижевности, али и подсећамо на дугу традицију културних веза Србије и Швајцарске, у којој су део свог образовања стекле и многе друге знамените личности наше земље”, истакла је Јанковићева.

Академик Милован Данојлић рекао је да је боравак Јована Дучића у Швајцарској оставио посебно велики печат у Дучићевом стваралаштву и животу, преносе београдски медији.

“Овај песник који долази из мале земље дао је велики допринос светској поезији, а спомен-плоча остаје као трајно сведочанство о Дучићевем двоструком боравку у Женеви”, нагласио је Данојлић.

Члан Градског вијећа Женеве Реми Пагани захвалио је за вриједан поклон у спомен на некадашњег славног становника тог града.

На крају свечаности преводилац Дучићевих дјела Слободан Деспот прочитао је дио путописа “Прво писмо из Швајцарске” и “Пјесму жени” на српском и француском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана