U Sarajevu otvorena izložba slika Svetle Radulove

Srna
U Sarajevu otvorena izložba slika Svetle Radulove

Sarajevo - Bugarski ambasador u BiH Avgustina Cvetkova otvorila je večeras u Galeriji "Novi hram" u Sarajevu izložbu slika Svetle Radulove iz Bugarske, redovnog učesnika Međunarodne likovne kolonije "ART simpozijum Jahorina".

Povod za ovu izložbu je bugarsko predsjedavanje Savjetu EU, a izložba je realizovana u saradnji sa međunarodnom likovnom kolonijom "ART simpozijum Jahorina" i Internacionalnim festivalom "Sarajevska zima".


"Nema bolje potvrde o prijateljstvu naroda dvije zemlje. Ovaj prostor je izvor inspiracije za bugarske umjetnike", poručila je Cvetkova.

Ona je posebno zahvalila osnivaču i umjetničkom rukovodiocu "ART simpozijum Jahorine" Lazi Saviću na odličnoj saradnji sa bugarskim likovnim umjetnicima koja traje već godinama, te izrazila uvjerenost da će ona biti nastavljena.

Radulova je zahvalila svim poštovaocima njenog stvaralaštva koji su večeras, ali i proteklih pet godina koliko dolazi na Jahorinu, iskazali poštovanje za njeno slikarstvo.

Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić zahvalio je organizatorima izložbe, ističući da je kultura najčvršći most koji spaja narode.

Svetla Radulova predstavila se posjetiocima u Sarajevu sa 30 radova slikanih akrilikom i kombinovanom tehnikom.

U katalogu koji prati izložbu, likovni kritičar iz Italije Rino Kardone napisao je da apstraktne slike Radulove odražavaju svoje estetske sadržaje slobodnim sastavom linija, oblika i boja, bez reprodukcije, imitacije ili ugledanja na neki model.

"Slikarstvo ove umjetnice ne sadrži nikakav elemenat ornamentalnog i dekorativnog, kao što se događa kod određenih figura, uzvišenih i stilizovanih, lirske apstrakcije. Potreba Radulove da slike vrati na neku vrstu vizuelne sinteze i ukrašene otvorenosti, jeste estetski dodatak njenom slikarstvu", naveo je Kardone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana