У Сарајеву отворена изложба слика Светле Радулове

Срна
У Сарајеву отворена изложба слика Светле Радулове

Сарајево - Бугарски амбасадор у БиХ Августина Цветкова отворила је вечерас у Галерији "Нови храм" у Сарајеву изложбу слика Светле Радулове из Бугарске, редовног учесника Међународне ликовне колоније "АРТ симпозијум Јахорина".

Повод за ову изложбу је бугарско предсједавање Савјету ЕУ, а изложба је реализована у сарадњи са међународном ликовном колонијом "АРТ симпозијум Јахорина" и Интернационалним фестивалом "Сарајевска зима".


"Нема боље потврде о пријатељству народа двије земље. Овај простор је извор инспирације за бугарске умјетнике", поручила је Цветкова.

Она је посебно захвалила оснивачу и умјетничком руководиоцу "АРТ симпозијум Јахорине" Лази Савићу на одличној сарадњи са бугарским ликовним умјетницима која траје већ годинама, те изразила увјереност да ће она бити настављена.

Радулова је захвалила свим поштоваоцима њеног стваралаштва који су вечерас, али и протеклих пет година колико долази на Јахорину, исказали поштовање за њено сликарство.

Директор "Сарајевске зиме" Ибрахим Спахић захвалио је организаторима изложбе, истичући да је култура најчвршћи мост који спаја народе.

Светла Радулова представила се посјетиоцима у Сарајеву са 30 радова сликаних акриликом и комбинованом техником.

У каталогу који прати изложбу, ликовни критичар из Италије Рино Кардоне написао је да апстрактне слике Радулове одражавају своје естетске садржаје слободним саставом линија, облика и боја, без репродукције, имитације или угледања на неки модел.

"Сликарство ове умјетнице не садржи никакав елеменат орнаменталног и декоративног, као што се догађа код одређених фигура, узвишених и стилизованих, лирске апстракције. Потреба Радулове да слике врати на неку врсту визуелне синтезе и украшене отворености, јесте естетски додатак њеном сликарству", навео је Кардоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана