У Кану побјеђивала највећа имена - много ремек-дјела

Срна
У Кану побјеђивала највећа имена - много ремек-дјела

Кан - Кански фестивал је најугледнији филмски фестивал на свијету - он је први на листи три најцјењеније филмске смотре, уз Венецију и Берлин, а на списку награђених аутора су највећа имена филма.

Престижну "Златну палму" освајали су филмски класици: Михаел Калатозов за филм "Ждралови лете", Федерико Фелини за "Слатки живот", Луис Буњуел за "Вирдијану", Лучано Висконти за "Леопарда", Ларс фон Трир, Боб Фос, Мартин Скорсезе, Теренс Малик...


"Палма" је додјељивана и Френсису Форду Кополи за "Апокалипсу данас", затим Куросави за "Кагемушу", па Анжеју Вајди, Кости Гаврасу, Шохеију Имамури /два пута/, Билију Аугусту /два пута/, Дејвиду Линчу, Квентину Тарантину, Роману Поланском, Абазу Кијеростамију, Кену Лоучу /два пута/, браћи Дарден /два пута/...

Међу највећим именима филма и освајачима "Палме", и то двоструким, налази се и српски режисер Емир Кустурица са филмовима - "Отац на службеном путу" и "Андерграунд".

Он је добитник и награде за режију у Кану за филм "Дом за вешање", чиме спада у ред најнаграђиванијих филмских аутора на овом фестивалу.

Још један филм српског аутора добио је признање у Кану - филм Александра Петровића "Скупљачи перја", који је освојио Велики гран-при фестивала. Те године није додијељена "Златна палма", па се награда за овај филм сматра највећом додијељеном на тој смотри.

Кански филмски фестивал одржава се сваке године, почевши од 1946.

Главне награде Фестивала, након "Златне палме", су Велики гран-при, па Гран-при жирија, награда за режију, награда за сценарио, те за најбољу глумицу и глумца. Повремено се додјељују и посебна признања заслужним ауторима.

Тако су посебну "Златну палму" за укупан филмски рад и домете до сада добили: Вуди Ален, Маноел де Оливеира, Клинт Иствуд, Бернардо Бертолучи и Ањес Варда.

Многи филмски портали сумирали су награђене филмове у Кану и правили листе. Тако се "Андерграунд" Емира Кустурице, за који је са Душаном Ковачевић писао и сценарио, нашао на многим листама "десет најбољих" канских побједника икада.

Портал "Тајм аут" пренио је својевремено анализу британског писца и продуцента Дејвида Џенкинса, који је овај српски филм ставио на прво мјесто, а иза њега су ремек-дјела попут чувеног "Трећег човјека" Керола Рида, па Кополиново "Прислушкивање".

Слиједе "Росета" браће Дарден, "Леопард" Лучана Висконтија, "Балада о Нарајами" Шохеија Имамуре, "Четири мјесеца, три седмице и два дана" Кристијана Мунђијуа, те "Падро падроне" Виторија Тавианија.

Овај портал пренио је и образложење према коме је "Андерграунд" сами врх канских лаурета, јер је ријеч о јединственом остварењу у европској кинематографији.

Упркос пословичним примједбама на Кустуричине политичке ставове, у тексту се истиче да су финалне сцене "Андерграунда" - најбрилијантније сцене икада виђене на филму.

До "Златне палме" никада није дошла цијела плејада великих филмских аутора попут Ингмара Бергмана или Андреја Тарковског, па ни овогодишњи предсједник главног жирија Педро Алмодовар.

Ове године, Кански фестивал траје од 17. до 28. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана