U Beogradu otvorena izložba Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

Srna
U Beogradu otvorena izložba Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

Beograd - U galeriji "Podrum" u Beogradu večeras je otvorena izložba "Kontemporari tezaurus"/Contemporary Thesaurus/, autorski projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja predstavlja presjek savremene vizuelne scene Srpske.

Koncept izložbe bazira se na pojmu tizaurus /Thesaurus/, koji se u muzeologiji odnosi na proces formiranja muzejskih zbirki čineći njihovo misaono i spoznajno utemeljenje, pa izložba kao savremena riznica objedinjuje i predstavlja sabrana/tezaurirana znanja o savremenoj umjetnosti Republike Srpske.


Viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Srpske Žana Vukičević, koja je osmislia koncept izložbe, rekla je za Srnu da ovaj projekat obuhvata deset autora, mladih umjetnika iz Republike Srpske i donosi presjek najznačajnijih i aktuelnih umjetničkih pojava koje su obilježile i obilježavaju prethodne godine i ono što se dešava.

"Cilj izložbe je da predstavi kontinuitet razvoja naše umjetničke scene i pokaže koji su to tematski okviri i konteksti, koncepcijska polazišta naših umjetnika. Sve to je objedinjeno u jedan tezaurus, odnosno jednu savremenu riznicu gdje su sabrana sva znanja o našoj vizuelnoj umetnosti", navela je ona.

Ona je navela da su na izložbi prikazani od ulja na platnu, video radova, printova, fotografija, instalacije, pa do Instagrama, kao najaktuelnijeg i najnovijeg medija.

Umjetnicima je danas na sve na raspolaganju, sve vrste medija i koriste to na svoje načine, kombinuju, predstavljaju, jer u savremenoj umjetnosit sve je dozvoljeno, tako da je na izložbi prikazan raznolik izbor najrazličitijih medija", rekla je Vukičević.

Ona je dodala da je izložba prvobitno bila u februaru predstavljena u Muzeju savremenih umjetnosti u Banjaluci, a potom prošlog mjeseca u Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a nakon Beograda planirana su gostovanja u Skoplju i na Cetinju.

"To je projekat koji treba da zaživi dalje i pružiti priliku da publika u različitim sredinama sazna o našoj sceni i šta sedešava i ostvariti komunikaciju sa scenama u drugim gradovima", rekla je Vukičević.

Izložba, koja će trajati do 20. avgusta, može se svrstati u tri cjeline - prva grupa se bavi odnosom prema našoj socijalističkoj prošlosti, drugu cjelinu predstavljaju radovi koji se bave ratnim i traumatičnim iskustvima devedesetih godina, dok treća linija predstavlja rad onih koji nisu zapamtili ni socijalizam, ni rat i koji grade svoj pristup.

Na izložbi su predstavljeni radovi Nikole Kekerovića, Igora Bošnjaka, Ninoslava Kovačevića, Mladena Miljanovića, Radenka Milaka, Borjane Mrđa, Mile Panić, Selme Selman, Saše Tatić i grupe "Tač.ka".

Koncepcijska osnova izložbe na poseban način povezana je sa crtežima koji se nalaze u unutrašnjosti Spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu kod Banjaluke.

Ova monumentalna spomenička cjelina iz 1961. godine djelo je Antuna Augustinčića, a na unutrašnjim zidovima Ismar Mujezinović je, 80-ih godina 20. vijeka, izveo crteže sa prizorima Narodnooslobodilačke borbe prema skicama svog oca, Ismeta Mujezinovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana