Три прве награде студенти бањалучке Академије умјетности донијели у коферима

Александра Глишић
Три прве награде студенти бањалучке Академије умјетности донијели у коферима

Бањалука - Да се кроз умјетност на најљепши начин може представити град и земља из које људи долазе доказали су и студенти бањалучке Академије умјетности, који су освојили стручни жири на Интернационалном такмичењу класичне музике "АРТ ИН - ВЕЛЕС" у Македонији.

Студенти из класе професорице Сњежане Поповић-Вулета Алекса Ружичић и Хајрудин Мухић освојили су прве награде, а клавирски дуо у саставу Јована и Дајана Бранковић, из класе професорице Биљане Јашић-Радовановић, такође је добио прву награду. Млади бањалучки умјетници бриљирали су на фестивалу, који је окупио више од 170 такмичара.

Ванредни професор на катедри за камерну музику Биљана Јашић-Радовановић каже да су одласци на такмичења прилика да се студенти упореде са колегама са других академија, да стекну представу о томе колико су напредовали током својих студија.

- У Бањалуци је конкуренција мала, јер смо ми академија са мало студената и уколико се поредите само са својим колегама, можете лако бити у заблуди. Као професору драго ми је да имам студенте који су спремни да уложе додатни труд, који је неопходан да би се отишло на такмичење, а то свакако доводи и до њиховог већег напретка и развоја као музичара - наглашава Јашић-Радовановић.

Сестре Бранковић, Јована, која је студент четврте године и Дајана, студент друге године, носе много позитивних утисака из Велеса.

- За такмичење смо се спремале неколико мјесеци. То су сати свакодневног вјежбања и одрицања од многих ствари. Такмичења волимо, јер су резултати на њима потврда нашег труда и рад - рекла је Јована Бранковић.

Њена млађа сестра Дајана истиче да су им професорица Биљана Јашић-Радовановић и породица највећа подршка у раду.

- Ова награда, као и свака награда овог типа, пуно нам значи и велика нам је мотивација за наш даљи рад. Музиком, тачније свирањем на клавиру, бавимо се од наше девете године, али љубав према музици се појавила много прије тога. Оваква такмичења су нама као младим пијанистима од великог значаја - испричала је Дајана Бранковић.

Младе пијанисткиње кажу да на такмичењима склапају пријатељства, стичу нова искуства и добијају потврду за рад.

- Музику обожавамо и волимо да свирамо. Иако је понекад стварно напорно, истрајне смо у томе јер смо свјесне да се само вјежбањем може доћи до резултата. За сада нам прија да свирамо на концертима нашој публици и да се појављујемо на такмичењима. Неки наш сан је да свирамо концерте и да се путем музике представимо што разноврснијој публици широм Европе - сагласне су сестре Бранковић.

Ванредни професор на Академији умјетности мр Сњежана Поповић-Вулета не крије да је веома срећна и поносна на успјех својих студената и студената професорице Јашић-Радовановић.

- Одлазак студента на такмичење подразумијева додатни ангажман и интензиван рад студента, наставника и асистента ван стандардног наставног курикулума. Висока награда је потврда за сваког наставника да то што ради има своје упориште у правим вриједностима и да је на исправном путу своје педагошке дјелатности. Такође, студент који одмјери своје способности у такмичарској атмосфери враћа се кући снажнији и сигурнији у себе, испуњен новим доживљајима, сазнањима, познанствима, који постају темељ инспирације за било који будући рад на инструменту и себи - рекла је Поповић-Вулета.

Студент Хајрудин Мухић у Велесу је добио прву награду у дисциплини клавир соло.

- Представио сам се са три композиције из периода класицизма, романтизма и двадесетог вијека. Овај наступ ми је уједно и први наступ у Македонији, што представља значајан догађај у развоју моје умјетничке каријере. Свака награда је резултат свакодневног и вишесатног вјежбања и усавршавања на додатним часовима и семинарима. Када ти сати буду награђени на такмичењу међународног значаја, то за младог умјетника представља подстицај и мотивацију за даљи рад и напредак - образложио је Мухић.

Сарадња

- Поред рада награђених студената, посебно бих овом приликом поменула нашег асистента на катедри за клавир Дејана Јанковића. То је посвећен и предан млади умјетник, који је такође заслужан за успјех наших студената на такмичењу у Македонији - каже професорица Сњежана Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана