Trebinje: Zlatna maska za čekanje Godoa

Ratomir Mijanović
Trebinje: Zlatna maska za čekanje Godoa

Trebinje - Predstava "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa, u režiji Jasenka Muzaferije i izvođenju Teatra "Total" iz Visokog, dobila je "Zlatnu masku" 57. festivala festivala u Trebinju.

Riječ je o priznanju koje festivalski žiri dodjeljuje za najbolju predstavu u cjelini, a u konkurencija su bila ostvarenja amaterske dramske produkcije iz Srbije, Crne Gore i BiH.

"Zlatna maska" i diploma žirija publike za najbolji dramski komad na 57. festivalu pripala je predstavi "Pokondirena tikva" Pozorišta "Jovan Sterija Popović" iz Crvenke. Teatar "Total" nagrađen je i za najbolju mušku ulogu, koja je otišla u ruke Faiku Salihbegoviću. Jasenko Muzaferija nagrađen je za najbolju scenografiju.

Pohvalu festivala dobio je Vinko Stupar iz Pozorišta "Jovan Sterija Popović" iz Crvenke, a "Zlatne maske" za kostimografsko rješenje, scensku muziku i režiju Radoje Čupić.

Stručni žiri festivala, koji je ove godine odlučivao u sastavu: dramski pisac i dramaturg Miladin Ševarlić, reditelj Milovan Pandurević i glumica Olivera Vuković dodijelio je i diplome za istaknuta glumačka ostvarenja. Među ovim laureatima našli su se Zoran Radulović, Adnan Tajić, Nikola Bulatović, Sanja Dimić, Ana Rudakijević, Slađana Bubanja i Sara Božović.

Diploma za efektnu kolektivnu igru pripala je ansamblu Gradskog pozorišta Trebinje, a za inventivna rediteljska rješenja Dejanu Cicmiloviću, reditelju pozorišta iz Sente. Milica Glogovac iz Gradskog pozorišta Trebinje okitila se "Zlatnom maskom" za epizodnu žensku ulogu u predstavi "Boing boing".

Na Festivalu festivala ove godine nastupilo je i pozorište iz Makedonije, prvi put poslije obnove trebinjske pozorišne smotre.

Lorka

Završne večeri na festivalu su nastupili članovi Centra za kulturu "Beli mugri" iz Kočana, iz Makedonije, izvodeći predstavu "Dom Bernarde Albe". Komad je rađen po tekstu slavnog pisca Federika Garsije Lorke, a reditelj je Kristina Atanasova-Arsova. U čast nagrađenih na daskama koje život znače u Trebinju je nastupio bend "Serbian Jazz BRE!".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana