Требиње: Златна маска за чекање Годоа

Ратомир Мијановић
Требиње: Златна маска за чекање Годоа

Требиње - Представа "Чекајући Годоа" Семјуела Бекета, у режији Јасенка Музаферије и извођењу Театра "Тотал" из Високог, добила је "Златну маску" 57. фестивала фестивала у Требињу.

Ријеч је о признању које фестивалски жири додјељује за најбољу представу у цјелини, а у конкуренција су била остварења аматерске драмске продукције из Србије, Црне Горе и БиХ.

"Златна маска" и диплома жирија публике за најбољи драмски комад на 57. фестивалу припала је представи "Покондирена тиква" Позоришта "Јован Стерија Поповић" из Црвенке. Театар "Тотал" награђен је и за најбољу мушку улогу, која је отишла у руке Фаику Салихбеговићу. Јасенко Музаферија награђен је за најбољу сценографију.

Похвалу фестивала добио је Винко Ступар из Позоришта "Јован Стерија Поповић" из Црвенке, а "Златне маске" за костимографско рјешење, сценску музику и режију Радоје Чупић.

Стручни жири фестивала, који је ове године одлучивао у саставу: драмски писац и драматург Миладин Шеварлић, редитељ Милован Пандуревић и глумица Оливера Вуковић додијелио је и дипломе за истакнута глумачка остварења. Међу овим лауреатима нашли су се Зоран Радуловић, Аднан Тајић, Никола Булатовић, Сања Димић, Ана Рудакијевић, Слађана Бубања и Сара Божовић.

Диплома за ефектну колективну игру припала је ансамблу Градског позоришта Требиње, а за инвентивна редитељска рјешења Дејану Цицмиловићу, редитељу позоришта из Сенте. Милица Глоговац из Градског позоришта Требиње окитила се "Златном маском" за епизодну женску улогу у представи "Боинг боинг".

На Фестивалу фестивала ове године наступило је и позориште из Македоније, први пут послије обнове требињске позоришне смотре.

Лорка

Завршне вечери на фестивалу су наступили чланови Центра за културу "Бели мугри" из Кочана, из Македоније, изводећи представу "Дом Бернарде Албе". Комад је рађен по тексту славног писца Федерика Гарсије Лорке, а редитељ је Кристина Атанасова-Арсова. У част награђених на даскама које живот значе у Требињу је наступио бенд "Serbian Jazz BRE!".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана