Trebinje: Uživanje uz note iz cijelog svijeta

Ratomir Mijanović
Trebinje: Uživanje uz note iz cijelog svijeta

Trebinje - Ljubitelji umjetnosti u Trebinju imali su priliku da u četvrtak uveče uživaju u jedinstvenom muzičkom događaju kada se sa bogatim repertoarom na koncertu, koji je održan u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, predstavio Kamerni hor Američkog univerziteta iz Vašingtona.

Mješoviti hor studenata univerziteta u Vašingtonu, pod dirigentskom upravom Danijela Abrahama, muzikologa i direktora Bahove simfonije u SAD, nastupio je u Trebinju u okviru turneje po zemljama Balkana, gdje su prethodno koncerte izveli u Skoplju, Prištini i Kotoru.

- Program koji smo pripremili bio je kombinacija ozbiljne i “manje ozbiljne” muzike, starih evropskih kompozitora i novijih američkih, australijskih i kanadskih. Na našem repertoaru su i kompozicije duhovne i izvorne muzike sa raznih strana svijeta - rekao je Abraham.

On je dodao da poseban kuriozitet među kompozicijama koje izvode predstavljaju i one iz bogate srpske muzičke baštine, u kojima publika naročito uživa.

Hor iz Vašingtona osnovan je 1934. godine pri Američkom univerzitetu. Ovaj hor ima veoma širok repertoar, izvodili su mnoga velika djela od epohe baroka sve do 20. vijeka.

Učestvuju na brojnim festivalima u Americi i Evropi - u Mađarskoj, Rumuniji, Portugaliji, Ruskoj Federaciji...

Trenutno su na proputovanju po Balkanu, a publici su pjevali pjesme starih autora od Joakina de Prea iz 15. vijeka (Ave Marija), preko njemačkih i engleskih autora (Johan Pahelbel, Henri Prsl), romantizma do savremenih kompozitora.

Pored australijskih, norveških i kanadsko-litvanskih autora, na repertoaru se našla i “Ave Marija” srpskog kompozitora Aleksandra S. Vujića.

U drugom dijelu programa tematski opredijeljenom za folk, gospel i duhovnu muziku američki horisti su oduševili izvođenjem makedonske narodne pjesme u aranžmanu dirigenta Abrahama, te dviju pjesama savremenih bugarskih autora Ivana Spasova i Petra Ljondeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana