Trebinje: Monodrama o Nadeždi Petrović

Ratomir Mijanović
Trebinje: Monodrama o Nadeždi Petrović

Trebinje - Monodramu "Nadežda Petrović" premijerno je na sceni Kulturnog centra izvela dramska umjetnica iz Beograda Biljana Đurović.

Đurovićeva je rekla da je njena namjera bila da ispriča priču o čoveku, humanisti, a ne umjetniku Nadeždi Petrović.

- Želim da savremenom pozorišnom gledaocu približim nadličnu Nadeždu, veliku ženu i velikog umetnika koja je dobrovoljno otišla u smrt, kao bolničarka u valjevskoj bolnici, u strahotama Velikog rata. Ako je jedna takva žena mogla da pregazi Albaniju, da zanemari vlastitu porodicu i sagori u pegavom tifusu boreći se do poslednjeg daha da spasi život više srpskih vojnika, onda i mi možemo dati svoj maksimum. Naredne godine obeležiće se stogodišnjica njene smrti i moja ideja je da misionarim o heroini Velikog rata, da što više mladih sazna o liku i delu Nadežde Petrović. Ogroman je njen značaj za naš narod i mi moramo da joj se dostojno odužimo - kaže glumica, koja je i autor teksta.
Đurovićeva navodi da je dugo iščitavala literaturu i koristila brojne izvore, kako bi na sveobuhvatan način osvijetlila život Nadežde Petrović.

Đurovićeva priznaje da monodrama nije najzahvalnija forma za jednog glumca, i da je igranje predstave o heroini poput Nadežde - dodatno opterećenje i odgovornost više.

- U isto vreme, osećam radost jer smo vodili računa o svakom detalju, jer ne želimo da padne senka na ime ovog velikog čoveka-žene, takvi ljudi nam u današnje vrijeme naročito nedostaju. Dodatno nas raduje što smo premijeru imali u Trebinju, u gradu sa dobrom i pozitivnom energijom i divnim ljudima, kome se uvek rado vraćam i u kome se dobro osećam - rekla je Đurovićeva.

Monodrama "Nadežda Petrović" fragmentarno je igrana na ovogodišnjem Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, uz odličan prijem kod publike, a beogradska premijera je planirana u novembru.

Moskva

Monodrama "Nadežda Petrović" 4. decembra biće izvedena i na prestižnom festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi.

- Veoma me raduje što ćemo igrati u Moskvi, na festivalu pod pokroviteljstvom predsjednika Vladimira Putina i moskovskog patrijarha Kirila, a čiji su osnivači veliki ruski glumci i reditelji Nikita Mihalkov i Nikolaj Burljajev. Dan srpske drame, tog 4. decembra, braniće naša "Nadežda Petrović" i predstava "Solunci govore" Akademije umetnosti Beograd i banjalučke Akademije umjetnosti, a tematika je ista - Veliki rat - kaže Đurovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana