Trebinje: Foto-kino klub izložbom 70 obilježio sedam decenija rada

Srna
Trebinje: Foto-kino klub izložbom 70 obilježio sedam decenija rada

Trebinje - Izložbom fotografija "70", koja je večeras otvorena u Kulturnom centru u Trebinju, obilježeno je sedam decenija od osnivanja Foto-kino kluba iz ovog grada.

Tim povodom trebinjskoj publici, ali i brojnim gostima iz Republike Srpske i BiH, predstavljena je retrospektiva fotografija bivših i sadašnjih članova ovog kluba.


Predsjednik Foto-kino kluba Trebinje Slavenko Vukasović rekao je da su večeras predstavljene fotografije vrhunskih majstora ovog zanimanja, kao što su Danilo Sikimić, Pero Nikolić, Neđo Tadić i Slobodan Mucović. Izložene su i fotografije Radoja Eleza, Predraga Mucovića i Dušana Vukovića.

"Ova izložba je sumiranje 70 godina kluba. Na njoj su predstavljene fotografije najboljih članova kluba, od kojih su pojedine stare i po 70 godina", naveo je Vukasović.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je Foto-kino klub veoma značajan za grad, zbog čega će u narednom periodu imati još veću podršku.

"I kada se obilježava sedam godina to je veliko, a ne 70. Čestitam svim članovima na ovom značajnom jubileju. Vjerujem da ćemo do kraja ove ili početkom naredne godine ispuniti zahtjev koji su nam uputili i obezbijediti im adekvatne prostorije za rad", naveo je Ćurić.

Među izloženim radovima su i fotografije Ree Mucović, čiji je pokojni otac Slobodan bio jedan od najpoznatijih trebinjskih foto-reportera i dugogodišnji urednik fotografije u "Glasu Trebinja".

"Drago mi je što smo se večeras ponovo sastali. Ovdje su radovi brojnih članova. Sada smo na jednom mjestu predstavili fotografije iz prošlosti i sadašnjosti", navela je Mucovićeva.

Trebinje će tokom predstojećeg vikenda, poslije 31 godine, biti domaćin 51. dana fotografije BiH tokom kojih će biti održane još tri izložbe fotografija od kojih posebno mjesto zauzima izložba "Foto BiH 2018" na kojoj će biti proglašena najbolja fotografija u BiH za ovu godinu.

Učesnici manifestacije imaće i prateći program kao što su foto-safari, stručna predavanja, te dodjelu fotografskih zvanja.

Foto-kino klub Trebinje osnovan je 1947. godine i jedan je od najstarijih klubova ove vrste na području BiH. Danas ima oko 30 aktivnih članova koji svoje fotografije izlažu širom zemlje i regiona i nosioci su brojnih fotografskih nagrada.

Klub svojim djelovanjem, programom i akcijama doprinosi razvoju i popularizaciji fotografije kao tehnike i umjetnosti. Zbog rata, Foto-kino klub Trebinje je prestao da radi u oktobru 1991. godine, kada je uništena cjelokupna arhiva, fotografije i dokumentacija, kao i oprema.

Klub, koji su 2006. godine ponovo osnovali Slavenko Vukasović, Igor Bošnjak i Dragana Bukvić, danas je član Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana