Требињци покупили ловорике на Федри

Р. Ми.
Требињци покупили ловорике на Федри

Требиње - Представа "Писац породичне историје" Љубомира Ђурковића, у режији Слободана Маруновића и извођењу Градског позоришта Требиње, побједник је 45. театарског фестивалу БиХ "Федра", који је одржан у Бугојну.

- Трагична фарса у десет слика, која у завидној мјери сценске синергије драмског текста, редатељског поступка и глумачке игре промишљеним театарским језиком изнова поставља критичко и емотивно питање о крхком бићу породице - али и индивидуума - у жрвњу балканске буке и бијеса историје. Фотошопирана, историјско-митологизована, окамењена породична историја/слика/идентитет, претвара се, "дезилузионисањем", у сценску слику своје агоније - наведено је у образложењу жирија фестивала, којем је предсједавала глумица Јелена Трепетова-Костић.

Награда за најбољу режију додијељена је Слободану Маруновићу, редитељу требињске представе. Најбоља глумица фестивала је Весна Ђурић, глумица Градског позоришта Требиње за улогу Јованке Милошић у представи "Писац породичне историје". За најбољу епизодну улогу награђен је Игор Сврдлин, глумац Градског позоришта Требиње за улогу Слободана Ћобе Милошевића. Мирјана Бокун награђена је за улогу Милеве Кокотовић у требињској представи као најбољи дебитант.

- Јако сам срећна и поносна што су Требињци још једном показали свој квалитет и оправдали повјерење свих оних који требињско позориште сврставају међу најбоља бх. аматерска позоришта. Ове награде су то и оправдале. "Писац породичне историје" је представа коју је било задовољство радити. Имали смо прилику да радимо са сјајним редитељем - каже глумица Весна Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана