Tradicija zmijanjskog veza utkana u nakit i odjeću

Cvija Mrkonjić
Tradicija zmijanjskog veza utkana u nakit i odjeću

Banjaluka - Muzej Republike Srpske, u saradnji sa Humanitarnom organizacijom "Duga", organizovao je reviju ženskih i muških odjevnih predmeta sa detaljima zmijanjskog veza "Plavi vez u bijelom".

Revija je održana s ciljem promocije zmijanjskog veza, ne samo kao folklornog motiva, već kao vjerodostojnog etno-elementa u tekstilnoj industriji u svakodnevnom životu. Program je realizovan u okviru 49. Kočićevog zbora.

Predsjednik "Duge" Galina Marjanović kazala je da su na pripremi za reviju počeli da rade na proljeće, pri čemu su imali pomoć etnologa.

- Osmislila sam sve i izabrala materijale, kao i gdje će koji ornament biti apliciran, a etnolozi su obradili modele. Nadam se da ćemo biti inspiracija mladim dizajnerima - rekla je Marjanovićeva.

Publika je imala priliku da vidi muške i ženske košulje, tunike, haljine, šalove i nakit sa detaljima zmijanjskog veza. 

Direktor Muzeja Nada Puvačić podsjetila je da je zmijanjski vez prošle godine nominovan za listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

- Zmijanjski vez zaslužuje da postane dio nacionalne baštine koja sakuplja najznačajnije i najvrednije elemente koji govore o lokalnom identitetu - navela je Puvačićeva.

Prema njenim riječima, u oktobru ili novembru biće poznato da li je vez dobio zaštitu UNESCO-a, a jedinstven je po tome što je na bijelom platnu samo plava boja.

- Zmijanjski vez treba da živi među mladima i da ga oni nose kao što Škoti nose kilt ili Japanci kimono. Večeras smo imali priliku da vidimo kako se odjevni predmeti sa elementima zmijanjskog veza mogu nositi u svakodnevnim kombinacijama - istakla je Puvačićeva.

Zamjenik ministra prosvjete i kulture RS Irena Soldat-Vujanović istakla je da će zaštita veza značiti mnogo za našu zemlju jer nismo svjesni koliko bogatstvo i raskoš imamo u smislu narodnih rukotvorina, običaja i predanja.

Kurs

- Kurs zmijanjskog veza u saradnji sa Muzejom RS prvi put smo organizovali ovog proljeća, kada je učestvovalo 16 talentovanih polaznica. Planirano je da novi kurs počne u septembru ukoliko pronađemo prostor - rekla je Galina Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana