Tradicija Art kolonije nije prekinuta

Danko Kuzmanović
Tradicija Art kolonije nije prekinuta

Banjaluka - Art kolonija “Krupa na Vrbasu” poslije više od pet godina neodržavanja ponovo je okupila umjetnike. Na krupskim slapovima, pod vedrim nebom svoje stvaranje je započelo desetak vajara, slikara, grafičara iz Banjaluke, Višegrada, Beograda i Stare Pazove.

- Ovom prilikom umjetnike je, u prostorijama Gradske uprave grada Banjaluke, ugostio predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Zoran Talić je zahvalio svim umjetnicima te govorio o značaju ove kolonije za kulturu grada Banjaluke ali i čitave Republike Srpske.

- Čast i zadovoljstvo mi je da napravim prijem za umjetnike Art kolonije Krupa na Vrbasu. To je jedna priča koja je trajala nekada ranije, evo sada je već obnovljena, zahvaljujući gospodinu akademskom vajaru Dušanu Pašiću, koji je inicijator kolonije i koji je okupio dosta kvalitetne i reprezentativne umjetnike i ljude - rekao je Talić, te dodao da je ova kolonija i te kako bitna za Banjaluku.

- Pored tog što će imati svoj stvaralački duh imaće i svoj edukativni naboj. To sam shvatio pogotovo prvi dan kada sam bio na Krupi na Vrbasu, i kada sam vidio mlađu populaciju, koja je izdvojila svoje vrijeme i posjetila koloniju, te upijala znanje i iskustvo ovih sjajnih umjetnika - kazao je Talić.

Talić je podsjetio sve prisutne da je Banjaluka aplicirala za evropsku prestonicu kulture i da ova likovna kolonija i te kako doprinosi ozbiljnosti te aplikacije. 

- Grad Banjaluka je, svi ste upoznati s tim, prije nekih dva mjeseca donijela strategiju razvoja kulture za period od narednih deset godina. To je jedan dokument koji nas usmjerava ka aplikaciji za evropsku prestonicu kulture. Ovakvi događaji i te kako doprinose takvoj jednoj aplikaciji, i svemu onome što će uslijediti takvoj jednoj aplikaciji - rekao je Talić, te posebno istakao da je veoma  bitno da ova kolonija opstane i da ova kolonija traje, jer daje motiv za stvaranje novih vrijednosti u Banjaluci i podizanju nivoa kulture.

Prisutnima se skromno obratio i Dušan Pašić, koji je već dovoljno uradio za koloniju, i koji je njen inicijator, tako da bi riječi bile samo višak

- Kolonija je otvorena i traje. Drago mi je što smo se ponovo okupili na onom divnom mjestu koje je pravi raj za umjetnike. Moje kolege su s radošću prihvatile poziv. Dođite nam. Dođite nam pred kraj, u petak i subotu, da vidite šta smo to uradili i da se družimo. Ovo je poslije jedne stanke ponovo pokrenuto, i nadam se da će preći u tradiciju - kazao je Pašić.

Dragoljub Dimitrijević, autor bista bana Svetislava - Tise Milosavljevića koje krase park, Banski dvor Kulturni centar i galeriju Gradske uprave, govorio je o svom osjećaju kada dolazi u Banjaluku, te o značaju Art kolonije Krupa na Vrbasu.  

- Ne znam da li da pričam, ili da recitujem, o banu, ili o Banjaluci, o mom gradu. Uvek sam mislio da sam neko ko živi tamo preko Drine. Međutim, kada dođem u Banjaluku i vidim puno stvari koje sam napravio, ne zamerite mi, ali osećam kao da sam rođen ovde - rekao je Dimitrijević, te dodao da tradicija ove likovne kolonije nije prekinuta.

- Tradicija nije prekinuta što se tiče kolonije, ona je samo u jednom trenutku zamrznuta, ali je važno da su ovi ljudi shvatili da je to nešto što ne sme da zamre, da je to zasađeno i ne sme da se seče, treba da raste i da se grana. Siguran sam da će se to razviti u jedno plemenito drvo. Pomoći će to puno i Banjaluci u aplikaciji za grad kulture, ali pomoći će i mladima koji dođu gore na slapove, da vide šta to rade ove čike koje liče na Deda Mrazove. Videćemo da li ćemo mi biti ti koji smo pokrenuli taj vodenični točak kulture i umjetnosti gore na slapovima.

Manifestacija će trajati do 25. avgusta.

Učesnici

Na Art koloniji učestvovaće vajar i profesor Dragoljub Dimitrijević iz Beograda, akademski grafičari Aleksandar Jurić i Biljana Lazičić-Jurić iz Banjaluke, akademski slikar Branko Nikitović iz Višegrada, akademski slikar Zoran Egić i akademski vajar Dušan Pašić iz Banjaluke i slikarka Svjetlana Stanojčić-Vučićević iz Stare Pazove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana