Тохољ и Пржуљ представљени београдској публици

Срна
Тохољ и Пржуљ представљени београдској публици

Београд - У оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", књижевник Весна Капор је разговором са књижевницима Мирославом Тохољем и Жељком Пржуљем одржала прву у низу трибина "Безгранично", којом ће београдској публици једном мјесечно представљати имена савремене књижевности из Српске и Србије.

Она је новинарима у просторијама Удружења "Милутин Миланковић", гдје је трибина одржана, рекла да су Тохољ и Пржуљ стубови времена када се стварала Република Српска и једни од ријетких стваралаца који се у континуитету баве темама из српске историје.


"Важно је да се биљежи оно што је прошло. Имамо дуг према својој браћи, очевима, саборцима. Тохољ и Пржуљ пишу оно о чему други данас, углавном, ћуте, а што је важно да нас једног дана не би третирали као учеснике жРадованове бунеж", поручила је Капорова.

Она је истакла значај оваквих сусрета јер служе за зближавање обичних људи и без обзира колико их је присутно, имају одјек.

Тохољ је нагласио да је важна подршка овој манифестацији у Србији да би она била одржана, те изразио наду да ће у њој учествовати бројна нова покољења.

"Даће Бог да она траје, да у њој учествује наша дјеца, наши унуци", рекао је Тохољ.

Он је подсјетио да је његово "присуство и копча са временом" када је Република Српска била у колијевци, када су настајале њене унституције, а он уређивао лист "Јавност".

"Искусио сам да ме људи у књижевном смислу доживљавају као неки симбол Републике Српске и иако овдје /у Београду/ живим годинама често ме питају -Шта има тамо?. Тако да ми није жао да одвојим вријеме, да учествујем на оваквим догађајима и промоцијама", рекао је Тохољ.

Књижевник из Источног Сарајева Жељко Пржуљ истакао је да је свима који се баве неком умјетношћу циљ да се представе у Београду и нагласио да је он на неки начин "члан културне репрезентације Српске у Србији" која се ових дана представља публици у матици.

"Култура Републике Српске је мало гурнута у запећак. Манифестација жДани Српске у Србијиж су шанса да покажемо да се ми са оне стрене Дрине бавимо културом, књижевношћу, музиком... Драго ми је што сам овдје и што ћу и наредних година бити достојан репрезентер државе", поручио је Пржуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана