Термин изградње топлане познат до 23. маја

Весна Поповић
Термин изградње топлане познат до 23. маја

Бањалука - Одборници Скупштине града ће на ванредној сједници, која ће бити одржана прије 23. маја, одлучити да ли ће дати сагласност за изградњу нове топлане уз помоћ стратешког партнера, конзорцијума седам фирми који предводи компанија ИЕЕ и одредити термин почетка радова.

Потврдио је то у петак градоначелник Игор Радојичић на сједници колегијума Скупштине града. 

- У току су припреме одлука о изградњи нове топлане и када буду завршене, затражићемо да се закаже ванредна сједница Скупштине града у што краћем року. Циљ је да се што прије почне са градњом како бисмо искористили што већи дио ове грађевинске сезоне - прецизирао је Радојичић.

Навео је да ће одборницима бити предложено да град у партнерству са конзорцијумом седам фирми, који предводи компанија ИЕЕ, гради ново постројење.

- Град треба да за изградњу топлане обезбиједи 15 милиона КМ, али још није одлучено да ли ће то бити путем емисије обвезница или на други начин - казао је Радојичић.

Додао је да ће постојећа "Топлана" бити у некој врсти хибернације, те да неће технички бити коришћена, осим су случају екстремно ниских температура за догријавање града.

- Град ће морати реструктурисати дугове топлане који су изузетно велики - рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, ребаланс буџета града чека завршетак жалбеног поступка на међународном тендеру за рефинансирање дуга града од 70 милиона КМ.

- Прихватио сам жалбу другопласираног Уникредит конзорцијума и преиначио првобитну одлуку, па је понуда НЛБ-а одбачена и прихваћена је понуда Уникредита - казао је Радојичић.

НЛБ има право жалбе, а рок за то је почетак идуће седмице.

- Уколико се они буду жалили, поступак ће прећи на Канцеларију за жалбе БиХ и онда се тај процес може одвући у недоглед. Ако се не буду жалили, онда можемо потписати уговор са Уникредитом и ићи са приједлогом ребаланса - додао је Радојичић.

На засједању Колегијума заказана је и редовна сједница и то 23. маја, на којој би одборници требало да разматрају 52 тачке дневног реда. Највећи број ће се односити на додјелу пословних простора у закуп под посебним условима институцијама и предузећима.

Радојичић је рекао да почетак реконструкције и проширења 600 метара улице Петра Великог у Чесми зависи од два фактора.

- Чекамо сагласност Свјетске банке јер смо мијењали намјену за коју ће се искористити средства. Раније је било само предвиђено да се кредитом кроз програм хитне санације штете од поплава изгради нови мост у Чесми и приступна саобраћајница, а сада смо додали и улицу. Два мјештанина нису спремна да продају дијелове својих парцела и када се то ријеши, можемо почети са изградњом - казао је  Радојичић.

Зеленило прије бетона

Игор Радојичић је изјавио да се не слаже са идејним приједлогом Одјељења за просторно уређење о будућем изгледу локације између Храма Христа спаситеља и улице Васе Пелагића.

- Против сам предложеног рјешења. У Бањалуци је ионако превише бетона. Очекујем да нам понуде другачија рјешења, у којем ће доминирати зеленило, а не бетон. Послије овога ми је јасно зашто је град овакав, јер изгледа да их на факултету уче превише предмета о бетону - нагласио  је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана