Театар фест Петар Кочић: Прошлост и садашњост на испиту љубави

Александра Глишић
Театар фест Петар Кочић: Прошлост и садашњост на испиту љубави

Бањалука - Судар прошлости и садашњости, обојен хумором и сатиром, десио се у представи "Трудна прича", којом је отворен такмичарски програм 20. Театар феста "Петар Кочић" у Бањалуци.

Драмски текст Благице Секулоске режирала је црногорска редитељка Лидија Дедовић, а глумци Театра "Комедија" из Скопља енергичном игром заокружили су ову занимљиву причу. Док главне јунакиње, "залутале" из култних македонских дјела у ову драму, покушавају да остану трудне, доспијевају на клинику за вјештачку оплодњу у будућност, у 2032. годину. Окружене непознатим стварима, међу којима је и дрон који се први пут појавио на сцени Народног позоришта РС, оне се суочавају и саме са собом.

Глумица Елизабета Стефановска тумачи лик Цвете, која је један од најпознатијих традиционалних ликова македонске драме, из комада Војтана Чернодринског "Македонска крвава свадба".

- Овај лик носи највише "македонштине" и највише традиције. Цвети је најтеже да се прилагоди временским околностима ове драме, јер долази из далеке прошлости, ненавикнута на савремени живот, технологију, новитете итд. Она је најнаивнија, али у исто вријеме и најискренија, а њена искреност је дјечја. Са великом поносом је уписујем у своју биографију - каже Стефановска.

Њена колегиница Јелена Жугић, која у представи игра лик докторице Кате, подсјећа да је Театар "Комедија" најмлађе позориште у Македонији, основано 2012. године.

Улогу Ленче дочарала је Жаклина Петровска.

- Ленче је из оригиналне драме "Ленче Кумановче бегалка", која говори о њеном противљењу патријархату. Она је за мене револуционарка, јер се противи свим нормама традиције - истиче Петровска.

Глумица Ева Скендеровска имала је задатак да одигра Неду која долази из драме "Црнило".

- Кад сам радила на овом лику било ми је драго што је мој лик у овој драми био у прилици да ради ствари које му нису биле дозвољене у оригиналној драми која се завршава трагично. Она има исправне моралне вриједности, зна шта је добро, шта је лоше, али није задовољна, јер не може ништа да промијени, што је у овој новој драми била у прилици - рекла је Скендеровска.

Ријеч редитеља

- Ако могу, промјене могу да се десе најприје ако то учинимо ми, а не неки други, јер увијек су неки други кривци. Не, сви смо криви, јер прошлост постаје боља од садашњости. Наша обавеза је да сви чинимо напор за будућност коју неће појести масовна технологија, лаж и брзи аутоматски живот. Будућност је у природи, раду, миру, срећи, рађању. Упркос свему. Са дивном екипом умјетника и сарадника урадили смо представу која нас се свих тиче и духовито и снажно отвара најважније теме времена - рекла редитељка Лидија Дедовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана