Театар фест “Петар Кочић”: Моћ црног хумора владала сценом

Александра Маџар
Театар фест “Петар Кочић”: Моћ црног хумора владала сценом

Бањалука - Цијела седмица у Бањалуци протекла је у знаку позоришта, а ни четврте такмичарске вечери Театар феста “Петар Кочић 2015” нису изостале ријечи хвале за глумце, селектора фестивала и цјелокупну атмосферу која ове године влада на овом значајном културном догађају.

Кабаретска стендап комедија “Јазавац у Керемпуху”, Сатиричког казалишта “Керемпух” из Загреба која је ауторски пројекат Оливера Фрљића донијела је у четвртак увече у позоришну салу неописиву количину смијеха и аплауза.

На сцени су глумачким креацијама заблистали, глумећи сами себе Ракан Ршадат, Борко Перић, Хрвоје Кечкеш и Вилим Матула. Шта то сваког глумца чини јединственим и колика је моћ човјека који код оног другог може да изазове искрен смијех, глумци су показали монолозима у којима је сваки од њих представио различите друштвене проблеме, питања и “трендове”.

- Јазавац којег овдје упознајемо није онај Кочићев, а још мање сатиричко-казалишни. Он је заједнички називник за вријеме у којем су одређена имена представљала опасност за њихове власнике, вријеме које би нам се, ако је икада отишло, у скорој будућности могло вратити. Јазавац којег овдје упознајемо је неочекивани одраз који поједини од нас откривају у огледалу кад потраже свој властити лик. С Јазавцем, који се вратио на мјесто злочина, мјесто на којем је симболички убијен, враћа се и сјећање које је обрисано - рекао је о представи редитељ Оливер Фрљић.

Глумац Ракан Ршадат који је одиграо самог Јазавца послије извођења представе на округлом столу у разговору са публиком и новинарима рекао је да рад са Оливером Фрљићем доноси неизвјесност.

- Са Оливером никад не знаш шта ће бити на крају. У почетку смо имали пуно краћу форму, било је “имаш три минуте: насмиј нас”. Уз разне импровизације, некада би он давао теме, а некад је ишло ни из чега. Било је пуно материјала, тако да је доста избачено. Он је при самом крају дошао и посложио то. Тада нисам видио разлог зашто је он то тако посложио, али касније како смо играли представу, све ми је више имао смисла, редослијед тачака. Заправо је све врло промишљено, ето томе служи редитељ - казао је Ршадат.

Популарно лице и познати комичар у Хрватској, Хрвоје Кечкеш добио је тему прошлогодишњих поплава.

- Ми смо у тим почетним пробама одмах рекли да би се покушали поиграти са неким темама које су наизглед табу теме, из којих је немогуће извући нешто духовито. Закачио сам се за ту трагедију која се десила и покушао из ње извући неки црни хумор - казао је Кечкеш.

Округли сто

Стручно-научни скуп “Куда иде традиционални театар?”  биће  одржан у суботу, 23. маја, од 10 до 16 часова, у Амфитеатру академаца 001 (Banja Luka College). Радове на овом Скупу презентоваће Младен Шукало, Небојша Брадић, Лука Кецман, Наташа Глишић, Раде Симовић, Милош Бабић и Ненад Новаковић.

Истог дана, биће изведена представа “Потпуно скраћена историја Србије” Позоришта младих из Новог Сада. Посљедње такмичарске вечери у недјељу, 24. маја, публика ће имати прилику да погледа комад “Каубоји” Народног позоришта Кикинда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана