Tamo daleko Vuka Draškovića priča o mučenicima

Mirna Pijetlović
Tamo daleko Vuka Draškovića priča o mučenicima

Bijeljina - Roman "Tamo daleko" veliku pobedu Srbije u Prvom svetskom ratu prikazuje iz ugla života kao najveći poraz Srbije od njenog postanka.

Rekao je ovo autor romana, srpski književnik i političar Vuk Drašković, koji je u utorak uveče promovisao svoju knjigu u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini.

- Izašli smo iz Velikog rata kao slavni svetski pobednici, a zapravo bednici, najveći mučenici i gubitnici, ljudski i biološki poraženi, izgubili smo 62 odsto muške populacije, svaka treća glava u Srbiji negde je pala i ostala u tom pobedničkom ratu - rekao je Drašković.

On je istakao da je rezultat te velike pobjede bilo stvaranje velike države Jugoslavije koja je srušena krajem 20. vijeka, čime je i svrha velike srpske žrtve u Prvom svjetskom ratu nestala u suludom ubijanju te države.

U razgovoru sa novinarima, Drašković je rekao da poput svog književnog junaka 2030. i neke godine očekuje obnavljanje Jugoslavije i ujedinjenje svih ovih zemalja u EU.

- Neće biti prokletih granica, a generacija mladih i obrazovanih ljudi okrenuće se životu i ljubavi i najverovatnije će izreći surovu presudu generaciji Srba, Bošnjaka, Hrvata i drugih koji su učestvovali u ubijanju velike države Jugoslavije - ocijenio je Drašković.

On je rekao da Srbija mora da se okrene životu i realnosti i da ne može da bude vječno raskrečena između Istoka i Zapada, a gladna.

- Srbija je morala davno da se opredeli za Evropu i Zapad, bezuslovno, uz naravno najbolje istorijske, kulturne i svake druge odnose sa Rusijom - istakao je Drašković.

O knjizi su, pored autora, govorili i Milovan Jovanović, novinar i Dejan Papić, direktor i vlasnik Izdavačke kuće "Laguna", koja je objavila roman "Tamo daleko".

Sadržaj

Roman "Tamo daleko", koji je objavljen u septembru 2013. godine, kombinacija je istorijskih činjenica i snoviđenja glavnog junaka Vidana Maksimovića koji je kao dječak vidio smrt svog oca, a mnogo godina kasnije je svjedok besmislene smrti svog sina. Roman je simbolička priča o istoriji Srbije u posljednjih sto godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana