Тамо далеко Вука Драшковића прича о мученицима

Мирна Пијетловић
Тамо далеко Вука Драшковића прича о мученицима

Бијељина - Роман "Тамо далеко" велику победу Србије у Првом светском рату приказује из угла живота као највећи пораз Србије од њеног постанка.

Рекао је ово аутор романа, српски књижевник и политичар Вук Драшковић, који је у уторак увече промовисао своју књигу у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини.

- Изашли смо из Великог рата као славни светски победници, а заправо бедници, највећи мученици и губитници, људски и биолошки поражени, изгубили смо 62 одсто мушке популације, свака трећа глава у Србији негде је пала и остала у том победничком рату - рекао је Драшковић.

Он је истакао да је резултат те велике побједе било стварање велике државе Југославије која је срушена крајем 20. вијека, чиме је и сврха велике српске жртве у Првом свјетском рату нестала у сулудом убијању те државе.

У разговору са новинарима, Драшковић је рекао да попут свог књижевног јунака 2030. и неке године очекује обнављање Југославије и уједињење свих ових земаља у ЕУ.

- Неће бити проклетих граница, а генерација младих и образованих људи окренуће се животу и љубави и највероватније ће изрећи сурову пресуду генерацији Срба, Бошњака, Хрвата и других који су учествовали у убијању велике државе Југославије - оцијенио је Драшковић.

Он је рекао да Србија мора да се окрене животу и реалности и да не може да буде вјечно раскречена између Истока и Запада, а гладна.

- Србија је морала давно да се определи за Европу и Запад, безусловно, уз наравно најбоље историјске, културне и сваке друге односе са Русијом - истакао је Драшковић.

О књизи су, поред аутора, говорили и Милован Јовановић, новинар и Дејан Папић, директор и власник Издавачке куће "Лагуна", која је објавила роман "Тамо далеко".

Садржај

Роман "Тамо далеко", који је објављен у септембру 2013. године, комбинација је историјских чињеница и сновиђења главног јунака Видана Максимовића који је као дјечак видио смрт свог оца, а много година касније је свједок бесмислене смрти свог сина. Роман је симболичка прича о историји Србије у посљедњих сто година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана