Tamburaši zasijali na Špancir festu, ministar Komić ostavio publiku bez teksta

Aleksandra Madžar
Tamburaši zasijali na Špancir festu, ministar Komić ostavio publiku bez teksta

Varaždin - Gradski tamburaški orkestar Banjaluka završio je ljetnu seriju nastupa na muzičkim festivalima spektakularnim nastupom na "Špancir festu" u Varaždinu.

Brojna publika na Kapucinskom trgu je u nekoliko navrata burnim aplauzima pozivala orkestar na bis.

Međutim, kako se dešavanja na "Špancir festu" odvijaju istovremeno na nekoliko pozornica u starom gradskom jezgru Varaždina, mnogi su bili uskraćeni da prisustvuju nastupu banjalučkih tamburaša, koji su oduševili prisutnu publiku.

Drugu godinu zaredom se u okviru ovog prestižnog muzičkog festivala, koji okuplja zvučna imena eks-ju estrade, održavaju večeri tradicionalnog stvaralaštva na centralnoj bini Kapucinskog trga u Varaždinu, u organizaciji Centra tradicijske kulture.

Tamburaši iz Banjaluke nastupili su odmah nakon koncerta Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića.

Pred nekoliko hiljada gledalaca tamburaši su, pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića, izvodili numeru za numerom, koje je pratila burna reakcija prisutne publike.

- Solisti Gradskog tamburaškog orkestra Ankica Zrilić, Aleksandra Radović, Anja Milutinović, Maria Stavropoulos, Đorđe Čivčić i solista na saksofonu i klarinetu Boris Dukić su svojim interpretacijama jednostavno oduševili varaždinsku publiku - podijelio je utiske direktor banjalučkog tamburaškog orkestra Spomenko Guzijan.

Nakon velikog uspjeha na Nišvilu, najvećem džez festivalu jugoistočne Evrope, Gradski tamburaški orkestar je nastupom na "Špancir festu" i izvedenim programom otvorio novo poglavlje u istoriji tamburaške muzike, pokazujući da se na tamburi, koja spada u tradicionalne muzičke instrumente Balkana, mogu veoma dobro interpretirati i djela savremene muzike svih žanrova.

Komić

Posebno oduševljenje, kako je rekao, izazvao je nastup ministra nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske Jasmina Komića, koji je pored vokalnog izvođenja Sinatrinog globalnog hita "My Way", uz pratnju tamburaša na gitari odsvirao Santanin "Moon Flower ".

- Kompletan program koji je izveden u Varaždinu bio je atipičan za tamburašku muziku i sastojao se od džez kompozicija i djela svjetske i pop muzike - rekao je dirigent Zlatan Mirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana