Svjetski velikani sviraju džez u Parizu

Priredila: Mirna Pijetlović
Svjetski velikani sviraju džez u Parizu

Pariz - Džez muzičari iz cijelog svijeta okupiće se 30. aprila u Parizu na Međunarodnom danu džeza, manifestaciji za koju ambasador dobre volje UNESCO-a Herbi Henkok očekuje da će uputiti pozitivnu poruku gradu koji se još oporavlja od prošlomjesečnih terorističkih napada.

Henkok i generalni direktor UNESCO-a Irina Bokova saopštili su da je Pariz izabran za domaćina četvrtog godišnjeg međunarodnog dana džeza, 30. aprila. 

On je rekao da su organizatori manifestacije izabrali Pariz kako bi obilježili legendarnu ulogu tog grada u istoriji džeza. Počeci džeza sežu gotovo jedan vijek unazad, u vrijeme Prvog svjetskog rata, kada su afroamerički vojnici prvi put donijeli tu vrstu muzike u Francusku. 

- Džez je bio most koji povezuje ljude. On nije sektaški i ne pripada ljudima posebne etničke pripadnosti. On je za ljudska bića. Moramo priznati ono što nas čini sličnima, dok istovremeno poštujemo ono što nas čini različitima - rekao je Henkok.

Irina Bokova je kazala da Međunarodni dan džeza treba da bude i vrhunac obilježavanja jubilarne, 70. godišnjice osnivanja UNESCO-a, agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu. Ocijenila je da u današnjim turbulentnim vremenima koncert svjetskih džez velikana u gradu koji je sjedište UNESCO-a, i koji će biti prenošen širom svijeta, treba da pošalje ključnu poruku. 

- Džez nije samo muzika. Džez govori i o građanskim pravima, ljudskom dostojanstvu i dijalogu među kulturama. On naglašava značaj kreativnosti i slobodu izražavanja - rekla je Bokova.

Među poznatim američkim džez velikanima koji su najavljeni na koncertu su Henkok, Vejn Šorter, Di Di Bridžvoter, Dijana Rivs, Al Žaro i Markus Miler.

Imena

Od svjetskih džez muzičara učestvovaće kineski pijanista A Bu, trubači Hju Masakela iz Južne Afrike, Ibrahim Maluf iz Libana i Klaudio Roditi iz Brazila, saksofonisti Igor Butman iz Rusije, Femi Kuti iz Nigerije i Francuz Gijom Pere, te pjevač i muzičar na arapskoj lauti Dafer Jusef iz Tunisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana