Svjetski film na krilima FEST-a

Priredila: Mirna Pijetlović
Svjetski film na krilima FEST-a

Beograd - Nakon detaljnih priprema, dočeka uglednih filmskih radnika i svečanog otvaranja 43. po redu Međunarodnog filmskog festivala FEST u Beogradu, publika je s nestrpljenjem dočekala prvi festivalski dan i prikazivanje filma "Ničije dete" Vuka Ršumovića.

Dugo očekivani film, koji je prikazan u subotu uveče na festivalu, a koji niže nagrade na festivalima od svjetske premijere jesenas u Veneciji, naišao je na odličan prijem i na srpskoj premijeri.

Publika u prepunoj dvorani Centra "Sava" pozdravila je veoma dugim aplauzom brojnu ekipu filma, koja se poklonila poslije projekcije, a prave ovacije priređene su glavnom glumcu - dječaku Denisu Muriću i reditelju - debitantu Ršumoviću.

Film u produkciji Miše Mogorovića baziran je na istinitoj priči o divljem dječaku (igra ga Murić) koga su osamdesetih godina 20. vijeka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama BiH, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu djecu da se socijalizuje.

U Beograd su na FEST stigli brojni ugledni gosti, a između ostalih u srpsku prestonicu je stigao i slavni ruski reditelj Aleksandar Sokurov. On je na okruglom stolu rekao da kao autor prije svega cijeni umjetnost i da u svom radu ne može da se prilagođava masovnoj publici.

Sokurov je prvi inostrani dobitnik novoustanovljene nagrade FEST-a "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Priznao je da nije bio svjestan toga koliko je poznat i cijenjen među filmofilima u Srbiji.

- To je za mene vrlo prijatno iznenađenje. Srećan sam što su i ovdje prikazivani moji filmovi - rekao je autor koji je u bogatoj karijeri osvojio i "Zlatnog lava" u Veneciji, za film "Faust" 2011. godine.

Sokurov je izjavio da je sve što je u osnovi njegovih znanja i uvjerenja bazirano na evropskoj kulturi. Što se tiče savremene kinematografske produkcije, ukazao je na to da svi žele što veću publiku i da se kvalitet filma mjeri brojem gledalaca.

- Ali, kvalitet i kvantitet nisu sinonimi. Kao reditelj koji prije svega cijeni umjetnost, ne mogu da se prilagođavam masovnoj publici - rekao je on.

Poznati pisac iz Hrvatske Miljenko Jergović, predsjednik žirija selekcije "Srpski film" na FEST-u, izjavio je da pri gledanju bilo kojeg filma ne odvaja etiku i estetiku.

- U umjetnosti te dvije stvari idu zajedno. Iako ima vrlo neetičnih umjetnika, teško bih mogao da se sjetim nekog neetičnog filma ili knjige koji su sami po sebi estetski vrijedni - rekao je on.

Povodom trenda savremene kinematografije da se ekranizuju romani, ocijenio je da se "mada rijetko, ipak dogodi da se snimi dobar film po dobroj knjizi".

Predsjednik međunarodnog žirija glavnog takmičarskog programa Neda Arnerić izjavila je da nije dobro da se umjetnička djela međusobno takmiče, ali da je to praksa u cijelom svetu. Ona je napomenula da je već treći put u prilici da bude u žiriju, ali uvijek u međunarodnom.

- Ne bih se usudila da procenjujem svoje kolege, koje dobro poznajem, a i samo bih stekla neprijatelje. Ovako mi je lakše kada je reč o stranim filmovima - dodala je ona.

Kako je istakla, i u životu, i u umjetnosti rukovodi se isključivo emocijama.

Prema novom konceptu FEST je od revijalnog festivala postao takmičarski, sa tri selekcije: Glavni takmičarski program (15 filmova), Srpski film (12 filmova) i Granice (12 filmova).

Do 8. marta u Centru "Sava" i drugim beogradskim dvoranama biće premijerno prikazano 90 stranih i domaćih filmova, a u selekciji su, između ostalih i filmovi koji su bili prikazani i nagrađeni na najprestižnijim svjetskim filmskim festivalima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana