Свјетске вође из угла карикатуриста

Наташа Лазукић
Свјетске вође из угла карикатуриста

Бањалука - Изложба карикатура са 10. Међународног конкурса карикатуре часописа "Носорог" отворена је у великом салону Банског двора Културног центра, а трајаће до 31. марта. Радове су послала 152 аутора из 42 земље свијета.

- Ово је тешко вријеме, а највећа му је тежина то што је потпуно плитко у умном и културном смислу, у којем се већ знају сви одговори, а то значи да се ништа не зна, да у култури влада мрак, наручена идеологија и самоосљепљење - наводи Горан.

Провјереним квалитетом поставке организатори су успјели да привуку бројне посјетиоце овогодишње изложбе.

- Надамо се да ће људи и догодине долазити да гледају врхунске цртеже аутора јер они су то свакако заслужили. Све што је потребно јесте да људи треба да направе вољни напор и попну се на први спрат Великог салона - рекао је Горан Кљајић, идејни оснивач часописа "Носорог" и Удружења љубитеља хумора, сатире и карикатуре.

Сјајни мајстори свјетског калибра који спадају у врхунац свјетске карикатуре из великих културних средина редовно шаљу радове на конкурс, а тако је било и ове године.

- Жири је рекао своје, али ја бих издвојио радове бразилског карикатуристе који тренутно живи у Њемачкој, а то су Јуриј Гагарин и Валентина Терешкова. Из Украјине су стигли радови на којима су приказана четири совјетска маршала из Другог свјетског рата. Такође, један од најзначајнијих умјетника данашњице Георгијев, послао је фотокарикатуру Лењина међу каменим статуама које гледају ка мору и овјековјечио га као једног од отаца нације - говори Кљајић.

Да би се заокружили сви кораци који воде ка реализацији изложбе потребно је најмање пола године. Тема прошлогодишњег конкурса била је стогодишњица Октобарске револуције, а овогодишњи конкурс се индиректно  везује за највеће формате Совјета, легендарне личности са поља науке, политике, затим Кубу, Кину и вијетнамски рат.

- Карикатуре су формата А3 и А4, жири чини седам чланова, а додјељују се три врсте награда. Прву награду одлуком жирија освојила је карикатура Фидела Кастра, друга награда је отишла у Индонезију, а трећа у Кину - испричао је Кљјић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана