Svijet stripa ispod korica sedmog Parabelluma

Aleksandra Madžar
Svijet stripa ispod korica sedmog Parabelluma

Istočno Sarajevo - Poslije dvogodišnje pauze zaljubljenici u strip umjetnost ponovo će uživati listajući sedmi broj strip magazina "Parabellum", u izdanju Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija".

Kao i većina ljudi koji pripadaju onima koji učestvuju u kreiranju kulturnog života Srpske, tako je i ekipa ovog udruženja, zbog nedostatka finansija za štampanje sedmog, u aprilu 2015. godine objavila šesti broj i čekala neke sunčanije dane da bi čitaocima ponudila kvalitetan sadržaj. A tako će i biti, sa martovskim suncem zasijaće i sedmi "Parabellum". Prethodni broj ovog godišnjaka izašao je u aprilu 2015. godine. Autor ilustracije na naslovnoj stranici broja sedam je poznati srpski strip crtač i ilustrator Goran Đukić Gorski.

Između bogatih korica, na 250 stranica, smjenjuju se kvalitetni stripovi i tekstovi o stripu.

Strip autor i urednik ovog strip magazina Predrag Ikonić podsjetio je čitaoce da će i ovaj put uživati čitajući redovne rubrike "Istorija stripa Srpske", "Čašica razgovora sa...", "Legenda o znanom junaku", "Južnjačka utjeha", "Legija nezaboravnih", "Parabellum vam predstavlja".....

- Moram napomenuti da bez obzira na finansijske probleme članovi udruženja nisu mirovali. U međuvremenu su objavljena četiri specijalna broja, strip albumi "Veliki Blek: Gradonačelnik Malog Rima", " Wunderwaffen ", "Sarajevski atentat/Srbi u Prvom svjetskom ratu" i "Nedođija" - kazao je Ikonić.

U svakom novom broju pored već renomiranih autora sa ovih prostora objavljuju se i radovi nekih novih strip snaga iz naše Republike.

- Tako u ovom broju premijerno objavljuju svoje radove Milenko Bogdanović iz Prijedora, Anastasija i Aleksandar Petrić iz Bratunca, Hristina i David Savić iz Pala, Milan Milošević iz Banjaluke te Nikola i Zdravko Knežević, Anđela Božić i Ognjen Marić iz Prnjavora - priča Ikonić.

Pored domaćih snaga kvalitetu sadržaja doprinose i strip table kolega iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, koji su i ovaj put ustupili svoje radove na objavljivanje bez ikakve novčane nadoknade. I dok čitaoci u narednim mjesecima budu uživali čitajući novi broj ovog našeg jedinog strip magazina, uredništvo "Devete dimenzije" najavljuje i nova izdanja.

- Riječ je o strip albumu "Diverzije" Milorada Vicanovića i Vesa Strudevanta, koji takođe izlazi ovih dana - najavio je Ikonić.

Strip album "David Štrbac"

Do kraja godine očekuje se štampanje strip albuma "David Štrbac", legende stripa sa ovih prostora, pokojnog Mira Mlađenovića, ali i novi nastavci započetog serijala "Wunderwaffen". Uredništvo "Parabelluma" dalo je obećanje da neće više praviti duge pauze između dva broja i da će svoje čitaoce iznenaditi i nekim vanrednim projektima.

- Očekujte u narednim mjesecima nekoga od ove vrijedne ekipe i u vašem gardu, na nekoj od promocija novih strip izdanja ili na otvaranju izložbe stripa - poručio je Predrag Ikonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana