Свијет стрипа испод корица седмог Parabellumа

Александра Маџар
Свијет стрипа испод корица седмог Parabellumа

Источно Сарајево - Послије двогодишње паузе заљубљеници у стрип умјетност поново ће уживати листајући седми број стрип магазина "Parabellum", у издању Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија".

Као и већина људи који припадају онима који учествују у креирању културног живота Српске, тако је и екипа овог удружења, због недостатка финансија за штампање седмог, у априлу 2015. године објавила шести број и чекала неке сунчаније дане да би читаоцима понудила квалитетан садржај. А тако ће и бити, са мартовским сунцем засијаће и седми "Parabellum". Претходни број овог годишњака изашао је у априлу 2015. године. Аутор илустрације на насловној страници броја седам је познати српски стрип цртач и илустратор Горан Ђукић Горски.

Између богатих корица, на 250 страница, смјењују се квалитетни стрипови и текстови о стрипу.

Стрип аутор и уредник овог стрип магазина Предраг Иконић подсјетио је читаоце да ће и овај пут уживати читајући редовне рубрике "Историја стрипа Српске", "Чашица разговора са...", "Легенда о знаном јунаку", "Јужњачка утјеха", "Легија незаборавних", "Parabellum вам представља".....

- Морам напоменути да без обзира на финансијске проблеме чланови удружења нису мировали. У међувремену су објављена четири специјална броја, стрип албуми "Велики Блек: Градоначелник Малог Рима", " Wunderwaffen ", "Сарајевски атентат/Срби у Првом свјетском рату" и "Недођија" - казао је Иконић.

У сваком новом броју поред већ реномираних аутора са ових простора објављују се и радови неких нових стрип снага из наше Републике.

- Тако у овом броју премијерно објављују своје радове Миленко Богдановић из Приједора, Анастасија и Александар Петрић из Братунца, Христина и Давид Савић из Пала, Милан Милошевић из Бањалуке те Никола и Здравко Кнежевић, Анђела Божић и Огњен Марић из Прњавора - прича Иконић.

Поред домаћих снага квалитету садржаја доприносе и стрип табле колега из Србије, Црне Горе, Македоније и Хрватске, који су и овај пут уступили своје радове на објављивање без икакве новчане надокнаде. И док читаоци у наредним мјесецима буду уживали читајући нови број овог нашег јединог стрип магазина, уредништво "Девете димензије" најављује и нова издања.

- Ријеч је о стрип албуму "Диверзије" Милорада Вицановића и Веса Струдеванта, који такође излази ових дана - најавио је Иконић.

Стрип албум "Давид Штрбац"

До краја године очекује се штампање стрип албума "Давид Штрбац", легенде стрипа са ових простора, покојног Мира Млађеновића, али и нови наставци започетог серијала "Wunderwaffen". Уредништво "Parabellumа" дало је обећање да неће више правити дуге паузе између два броја и да ће своје читаоце изненадити и неким ванредним пројектима.

- Очекујте у наредним мјесецима некога од ове вриједне екипе и у вашем гарду, на некој од промоција нових стрип издања или на отварању изложбе стрипа - поручио је Предраг Иконић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана