Svijet animacije na filmskom platnu

Mirna Pijetlović
Svijet animacije na filmskom platnu

Banjaluka - Animirana ostvarenja sa svih svjetskih meridijana, ugledni gosti i nezamjenjivi filmski festivalski duh, okupili su mnogobrojne ljubitelje umjetnosti na otvaranju sedmog po redu Međunarodnog festivala animiranog filma u Banjaluci.

Ove godine je na adresu festivala stiglo najviše filmova do sada i to 452 filma iz 42 države svijeta, što znači da se festival u Banjaluci, koji je prethodnih godina ugostio velika imena svjetske animacije, popeo za jednu stepenicu više.

Festival je u Dječijem pozorištu Republike Srpske svečano otvorio ugledni animator iz Hrvatske Borivoje Dovniković Bordo, koji je naglasio da filmska magija ima neku posebnu čar u Banjaluci.

- Obožavam Banjaluku i uvijek mi je velika čast da budem vaš gost. Moram istaći da festival u Banjaluci ima veliki značaj u regionu, ali i svijetu i zato ga trebate njegovati kako bi još više narastao - rekao je Dovniković.

Prema riječima direktora festivala Gorana Dujakovića, publiku do 28. oktobra u prostorijama banjalučkog Doma omladine očekuje prikazivanje oko 160 animiranih filmova, od kojih su 52 u takmičarskim programima, glavne i dječije takmičarske selekcije.

- Izvan toga, imamo izuzetno bogat prateći program, a jedan dio festivalskog programa fokusiran je na stvaralaštvo Borivoja Dovnikovića Borde, koji je ove godine naš dragi gost. Prikazaćemo dugometražni dokumentarni film o njegovom radu na polju stripa, a biće otvorena i njegova izložba karikatura u subotu u 19 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru - najavio je Dujaković.

Tročlani žiri će odlučivati o najboljima i to u sastavu Iva Ćirić iz Srbije, Tomislav Gregl iz Hrvatske i Miodrag Manojlović iz BiH. Riječ je o profesionalcima na polju animiranog filma, tako da će pri odlučivanju o najboljima vrednovati sve estetske kategorije filma, kao i tehnike, animaciju, te ukupni dojam o filmu.

Kada je u pitanju banjalučka animirana scena, festival je otvorio master rad Igora Đurovića "Svakodnevica".

- Pokretanje smjera za animirani film na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci ove godine, koji je prvi takav na prostoru BiH, daje osnovu za nadu da će u narednim godinama banjalučka animirana scena biti veoma vitalna i produktivna - istakao je Dujaković.

U prvom takmičarkom programu, pored Đurovićevog filma, prikazani su i "Jesenje lišće" iz Francuske, "Nilski konji" iz Poljske, "Pametni majmun" iz "Francuske", "Ljepota" iz Italije i "Stranac iznad ledenog brijega" iz Rusije.

Publiku u subotu, pored takmičarskog programa, očekuje projekcija filmova za djecu, promocija časopisa "Parabelum", te projekcija dugometražnog igranog filma "Bordo - vječna stripovska mladost". Nedjelja je rezervisana za projekcije filmova iz takmičarskog programa i selekcije "Panorama", dok u pratećem programu svi zainteresovani mogu prisustvovati predavanju Tomislava Grega i pogledati filmove inspirisane književnim djelima.

"Naša farma"

Prije takmičarskog programa prikazan je film koji su radili štićenici Zavoda za fizikalnu medicinu "Dr Miroslav Zotović" iz Banjaluke. Animirano ostvarenje malih ljubitelja filma "Naša farma" publika je pratila sa posebnom emocijom i gromoglasnim aplauzom pozdravila djecu koja su prisustvovala otvaranju festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana